
Din genvej til livsstilssygdomme
Vi introducerer Uff! En fiktiv produktserie af ultraforarbejdede fødevarer, der udstiller de mange salgstricks, som kan lokke dig til at købe usunde fødevarer i troen om, at de er sunde. Men virkeligheden er ofte en anden.

synes, det er svært at identificere ultraforarbejdede fødevarer

Over 50 % af alle hjertesygdomme kan forebygges

Hvert 8. minut bliver en ny ramt af hjerte-kar-sygdom
Hjerteforeningen kæmper for et samfund, hvor det sunde valg også er det nemme valg. Derfor sætter vi fokus på ultraforarbejdede fødevarer og kalder på politisk handling.
Bliv klogere og få gode råd til din hverdag
Den ultraforarbejdede ordbog
Du tror måske, at du kan gennemskue, hvad dine fødevarer i indkøbskurven består af – men tør du kende sandheden? Her er et indblik i nogle af de ultraforarbejdede ingredienser, du kan støde på.
Vegetabilske olier (raps/shea/solsikke)
Nogle vegetabilske olier gemmer på en grum sandhed. De kan være kemisk behandlet og tilsat opløsningsmiddel samt udsat for afslimning, afsyring og blegning. Bl.a. for at olien ikke så let bliver harsk.
Fortykningsmidler
Tilsætningsstoffer som methylcellulose, carrageenan og xanthangummi påvirker madens konsistens og mistænkes at kunne påvirke vores tarmflora negativt og skabe inflammation.
Modificeret stivelse
Modificeret stivelse er kemisk behandlet og tilsættes for at skabe den helt rigtige konsistens. Samtidig optages stivelsen som sukker i kroppen, fordi alle fibre er sigtet fra.
Frugt- og grønsagskoncentrat
Frugtjuicekoncentrat, æbleekstrakt og rødbedepuré lyder sundt, men er ofte udpinte for alle gode næringsstoffer som vitaminer, mineraler og kostfibre.
Proteinisolater
Her er der ofte tale om soja eller ærter, der er kemisk behandlet. Ved at tilsætte syre eller base adskiller man proteindelen fra den oprindelige råvare, så det endelige produkt ikke har ét gram soja eller ærte tilbage i sig.

Synes du også, det er svært at styre uden om ultraforarbejdet mad?
Så er du ikke alene. Vi har gjort det nemt for dig.
Tilmeld dig nu og få gode råd fra vores eksperter i din indbakke allerede i dag.
Anbefalinger til dig
Vil du kæmpe for en hjertesund fremtid?
For kun 265 kr. om året kan du blive medlem og få unikke fordele. Som medlem gør du en uvurderlig forskel i kampen for en hjertesund fremtid.
- Vær med til at forebygge og bekæmpe hjertesygdom
- Få gode råd til at leve hjertesundt i vores nyhedsbrev
- Modtag vores medlemsblad Hjerteliv tre gange årligt
- Få medlemsrabat i fx PureGym, Loop Fitness og Tryg
Oftest stillede spørgsmål og svar
Hvad er ultraforarbejdede fødevarer?
Det er mad, du ikke kan lave hjemme i dit eget køkken – fordi du ikke har ingredienserne eller køkkenmaskinerne til det. Mad, som ofte har en lang og uigennemskuelig ingrediensliste. Derudover er det mad, som udover et ofte højt indhold af fedt, salt og sukker også har været igennem omfattende forarbejdningsprocesser og er tilført unødvendige tilsætningsstoffer og ultraforarbejdede ingredienser, som man ikke finder i den oprindelige fødevare.
Hvilke konsekvenser er der ved at indtage mange ultraforarbejdede fødevarer?
Kort fortalt har de oprindelige råvarer gennemgået omfattende industrielle processer, der har udpint dem for alle de vigtige vitaminer og fibre, der normalt findes naturligt i råvaren. Dermed har ultraforarbejdede fødevarer ikke længere alle de gode næringsstoffer, som kroppen har brug for. Samtidig indeholder de ofte store mængder fedt, salt og sukker – som vi ved er skidt for kroppen. Det er altså ikke fødevarer, som bidrager med noget positivt, og ved et højt indtag udgør de en sundhedsrisiko.
Er ultraforarbejdede fødevarer farlige for mig?
Nej, ikke hvis de indtages i moderat omfang. Man kan sagtens spise både slik og myslibarer en gang imellem. Det handler om, hvor meget du spiser, og hvorvidt fødevarerne bidrager med gode næringsstoffer eller blot fylder dig med fedt, salt og sukker. Det er derfor, vi mener, at man let skal kunne gennemskue, hvilke fødevarer der er ultraforarbejdede, og hvilke der ikke er.
Hvor meget ultraforarbejdet mad kan jeg spise uden at blive syg af det?
Det er svært at svare på, da vores generelle sundhedstilstand skal tages med i ligningen. Men man kan sige, at den ultraforarbejdede mad skal holdes på et niveau, hvor den ikke overtager pladsen for den sunde, nærende mad i hverdagen. Men lidt fredagsslik eller en færdigret i en hektisk hverdag en gang imellem skader ikke.
Hvilke ultraforarbejdede fødevarer skal jeg være særlig opmærksom på?
Det er ikke alle ultraforarbejdede fødevarer, der er lige usunde. De usunde ultraforarbejdede fødevarer med et højt indhold af fedt, salt og sukker kan man med fordel være opmærksom på. Det er fødevarer som slik, kage, chips og sukkersødede drikke. Andre ultraforarbejdede fødevarer som fx proteinyoghurt og industrifremstillet fuldkornsbrød har stadig nogle sundhedsfordele, da de bl.a. indeholder vitaminer og mineraler.
Hvis en ultraforarbejdet fødevare er lavet af naturlige ingredienser, hvorfor er den så pludselig usund?
Selvom en ultraforarbejdet fødevare tager udgangspunkt i naturlige ingredienser og hele råvarer, kan de efterfølgende være forarbejdet så omfattende, at der er meget lidt af fx vitaminer, fibre og andre af de gode sundhedsfordele tilbage.
Derudover er disse fødevarer også ofte tilsat ingredienser, der er modificerede, pulveriseret eller kemisk behandlede, ligesom de også ofte har et højt indhold af fedt, salt og sukker. Det betyder, at man står tilbage med en fødevare, der ikke har nogen ernæringsmæssige fordele.