Din genvej til livsstilssygdomme


Vi introducerer Uff! En fiktiv produktserie af ultraforarbejdede fødevarer, der udstiller de mange salgstricks, som kan lokke dig til at købe usunde fødevarer i troen om, at de er sunde. Men virkeligheden er ofte en anden.

WEB-forsidegrafik 1

synes, det er svært at identificere ultraforarbejdede fødevarer

Group 14461

Over 50 % af alle hjertesygdomme kan forebygges

briefcase

Hvert 8. minut bliver en ny ramt af hjerte-kar-sygdom

Hjerteforeningen kæmper for et samfund, hvor det sunde valg også er det nemme valg. Derfor sætter vi fokus på ultraforarbejdede fødevarer og kalder på politisk handling.

Mail borgerforslag 700x700px b
Du har ret til at vide, hvad du spiser!
Du skal som forbruger ikke lokkes af uigennemskuelige salgstricks, når du handler ind. Det kalder på ny politik, hvor der indføres tydelig og obligatorisk sundhedsoplysning på al fødevareemballage, så du nemt kan gennemskue, hvor sunde eller usunde fødevarerne er.

Skriv under på vores borgerforslag , og kræv din ret til et oplyst valg, når du handler ind.
Underskriv borgerforslag
Usundere end du tror
52 procent af danskerne synes, det er svært at identificere ultraforarbejdede fødevarer, der ellers kan have alvorlige konsekvenser for din sundhed. Og det er ikke så underligt, når tillokkende sundhedsbudskaber lover dig alt fra et højt proteinindhold til ekstra fibre og fuldkorn.

Men hvad der typisk ikke skiltes med er, at mange ultraforarbejdede fødevarer ofte har et højt indhold af fedt, salt og sukker, unødvendige tilsætningsstoffer, ultraforarbejdede ingredienser og skjulte forarbejdninger. Det kan fx gælde nogle myslibarer, morgenmadsprodukter og plantebaserede færdigretter.
Web-produkter 457x457 - a
38d44b3a-0f07-41f0-a278-9435dc6a02a7
Vi kæmper for politisk handling!
De fleste af os ønsker at spise sundere. Alligevel fylder ultraforarbejdede fødevarer stadig mere på supermarkedets hylder og på vores tallerkner. Det er et alvorligt problem.

For når ultraforarbejdet mad fylder for meget i vores kost, tager det pladsen fra den sunde mad, kroppen har brug for – og samtidig øger et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer risikoen for hjerte-kar-sygdomme, overvægt, type-2-diabetes og visse former for kræft.
Læs mere

Bliv klogere og få gode råd til din hverdag

Webbanner quiz 800x800 – b
QUIZ: Test din viden om ultraforarbejdet mad
Ved du, hvad der kendetegner ultraforarbejdet mad? Og hvordan spotter man egentlig, om en fødevare er ultraforarbejdet? Test din viden, og bliv klogere allerede i dag.
Prøv quizzen her

Den ultraforarbejdede ordbog

Du tror måske, at du kan gennemskue, hvad dine fødevarer i indkøbskurven består af – men tør du kende sandheden? Her er et indblik i nogle af de ultraforarbejdede ingredienser, du kan støde på. 

Vegetabilske olier (raps/shea/solsikke)

Nogle vegetabilske olier gemmer på en grum sandhed. De kan være kemisk behandlet og tilsat opløsningsmiddel samt udsat for afslimning, afsyring og blegning. Bl.a. for at olien ikke så let bliver harsk.

Fortykningsmidler

Tilsætningsstoffer som methylcellulose, carrageenan og xanthangummi påvirker madens konsistens og mistænkes at kunne påvirke vores tarmflora negativt og skabe inflammation.

Modificeret stivelse

Modificeret stivelse er kemisk behandlet og tilsættes for at skabe den helt rigtige konsistens. Samtidig optages stivelsen som sukker i kroppen, fordi alle fibre er sigtet fra. 

Frugt- og grønsagskoncentrat

Frugtjuicekoncentrat, æbleekstrakt og rødbedepuré lyder sundt, men er ofte udpinte for alle gode næringsstoffer som vitaminer, mineraler og kostfibre.

Proteinisolater

Her er der ofte tale om soja eller ærter, der er kemisk behandlet. Ved at tilsætte syre eller base adskiller man proteindelen fra den oprindelige råvare, så det endelige produkt ikke har ét gram soja eller ærte tilbage i sig. 

Vil du kæmpe for en hjertesund fremtid?

For kun 265 kr. om året kan du blive medlem og få unikke fordele. Som medlem gør du en uvurderlig forskel i kampen for en hjertesund fremtid. 

Oftest stillede spørgsmål og svar

Hvad er ultraforarbejdede fødevarer?

Det er mad, du ikke kan lave hjemme i dit eget køkken – fordi du ikke har ingredienserne eller køkkenmaskinerne til det. Mad, som ofte har en lang og uigennemskuelig ingrediensliste. Derudover er det mad, som udover et ofte højt indhold af fedt, salt og sukker også har været igennem omfattende forarbejdningsprocesser og er tilført unødvendige tilsætningsstoffer og ultraforarbejdede ingredienser, som man ikke finder i den oprindelige fødevare.

Hvilke konsekvenser er der ved at indtage mange ultraforarbejdede fødevarer?

Kort fortalt har de oprindelige råvarer gennemgået omfattende industrielle processer, der har udpint dem for alle de vigtige vitaminer og fibre, der normalt findes naturligt i råvaren. Dermed har ultraforarbejdede fødevarer ikke længere alle de gode næringsstoffer, som kroppen har brug for. Samtidig indeholder de ofte store mængder fedt, salt og sukker – som vi ved er skidt for kroppen. Det er altså ikke fødevarer, som bidrager med noget positivt, og ved et højt indtag udgør de en sundhedsrisiko.

Er ultraforarbejdede fødevarer farlige for mig?

Nej, ikke hvis de indtages i moderat omfang. Man kan sagtens spise både slik og myslibarer en gang imellem. Det handler om, hvor meget du spiser, og hvorvidt fødevarerne bidrager med gode næringsstoffer eller blot fylder dig med fedt, salt og sukker. Det er derfor, vi mener, at man let skal kunne gennemskue, hvilke fødevarer der er ultraforarbejdede, og hvilke der ikke er.

Hvor meget ultraforarbejdet mad kan jeg spise uden at blive syg af det?

Det er svært at svare på, da vores generelle sundhedstilstand skal tages med i ligningen. Men man kan sige, at den ultraforarbejdede mad skal holdes på et niveau, hvor den ikke overtager pladsen for den sunde, nærende mad i hverdagen. Men lidt fredagsslik eller en færdigret i en hektisk hverdag en gang imellem skader ikke.

Hvilke ultraforarbejdede fødevarer skal jeg være særlig opmærksom på?

Det er ikke alle ultraforarbejdede fødevarer, der er lige usunde. De usunde ultraforarbejdede fødevarer med et højt indhold af fedt, salt og sukker kan man med fordel være opmærksom på. Det er fødevarer som slik, kage, chips og sukkersødede drikke. Andre ultraforarbejdede fødevarer som fx proteinyoghurt og industrifremstillet fuldkornsbrød har stadig nogle sundhedsfordele, da de bl.a. indeholder vitaminer og mineraler.

Hvis en ultraforarbejdet fødevare er lavet af naturlige ingredienser, hvorfor er den så pludselig usund?

Selvom en ultraforarbejdet fødevare tager udgangspunkt i naturlige ingredienser og hele råvarer, kan de efterfølgende være forarbejdet så omfattende, at der er meget lidt af fx vitaminer, fibre og andre af de gode sundhedsfordele tilbage.
Derudover er disse fødevarer også ofte tilsat ingredienser, der er modificerede, pulveriseret eller kemisk behandlede, ligesom de også ofte har et højt indhold af fedt, salt og sukker. Det betyder, at man står tilbage med en fødevare, der ikke har nogen ernæringsmæssige fordele.