Forside > Sygdomme > Forhøjet blodtryk
Risikofaktor
Forhøjet blodtryk
Forhøjet blodtryk er en af de hyppigste årsager til hjerte-kar-sygdomme. Få den vigtigste viden om forhøjet blodtryk.

Omkring 1 ud af 5 danskere lider af for højt blodtryk, og faktisk er 30 procent af os ikke klar over det.

 

Du kan gøre flere ting selv for at blive klogere på dit blodtryk og nedsætte det.

 

Start med at sætte dig ind i, hvad blodtrykket egentlig er.

 

Blodtrykket er et mål for, hvor hårdt dit hjerte skal arbejde for at pumpe blod ud i pulsårerne.

 

Trykket angives i to tal, som er udtryk for et slagtryk og et hviletryk:

  • Slagtrykket kaldes også for det systoliske blodtryk. Det er det højest målte tryk i en pulsåre, lige når hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i kroppen.
  • Hviletrykket kaldes også for det diastoliske blodtryk. Det er det lavest målte tryk på en pulsåres væg, når hjertet slapper af mellem to slag.

 

Sådan bør dit blodtryk være

  • Hvis du får målt dit blodtryk hos lægen, skal det være under 140/90.
  • Måler du dit blodtryk hjemme i ro og mag, skal det være under 135/85.
  • Hvis du har en høj risiko for at udvikle en hjerte-kar-sygdom, allerede har en hjerte-kar-sygdom, sukkersyge eller nyresygdom, skal dit blodtryk være under 130/80.

Herunder besvarer vi de oftest stillede spørgsmål om blodtrykket.

Hvad er forhøjet blodtryk?

Forhøjet blodtryk opstår, når dit hjerte skal pumpe blodet igennem pulsårerne med et højere tryk end normalt. Det sker, når årerne yder for megen modstand, hvilket slider på dit hjerte, som med tiden kan blive tykt, stift og svækket. Årsagen til forhøjet blodtryk er ofte ukendt, men faktorer som arvelighed og livsstil kan have stor indvirkning.

Mange danskere lider af forhøjet blodtryk, selvom en stor del ikke er klar over det eller mærker noget til det. Enkelte kan dog opleve symptomer som hovedpine, synsforstyrrelser, hjertebanken og åndenød.

Forhøjet blodtryk øger din risiko for åreforsnævring og deraf hjertekrampe samt blodpropper i hjertet og hjernen. På længere sigt kan for højt blodtryk øge din risiko for stort hjerte, hjerneblødning samt hjertesvigt og nyresvigt.

Vær bevidst om dit blodtryk. Ofte kan en omlægning til en sundere livsstil sænke blodtrykket. Medicinsk behandling kommer på tale, når omlægning af livsstil ikke er tilstrækkeligt, eller hvis blodtrykket er svært forhøjet.

Hvad kan jeg selv gøre for at få lavere blodtryk?

Følg Hjerteforeningens seks veje til et lavere blodtryk gennem ændring af livsstil.

 

Hold op med at ryge
Når du ryger, stiger din risiko for at få hjerte-kar-sygdomme. Blodkarrene tager skade, blodet størkner lettere, og årerne forsnævres. Derfor får rygere flere blodpropper. Allerede 1-2 år efter rygestop er risikoen for en blodprop halveret.

 

Tab dig, og spar på saltet 
Dit kredsløb belastes af overvægt. Man taber sig lettest ved at spise mindre fedt og motionere mere.  Ligeledes kan du nedsætte blodtrykket ved at skrue ned for saltet. 

 

Begræns alkoholindtaget 
Ved forhøjet blodtryk anbefales maksimalt 10 genstande om ugen og maksimalt 4 genstande på samme dag. Det gælder både mænd og kvinder. For at mindske et forhøjet blodtryk anbefales det derfor, at holde igen med alkohol. 

 

Bevæg dig noget mere 
Vær fysisk aktiv i mindst 30 min om dagen fx en rask tur, slå græs, svøm, eller tag cyklen, og hold et moderat tempo, så du bliver let forpustet 

 

Tag din medicin 
Har du fået ordineret medicin mod forhøjet blodtryk, er det afgørende, at du tager den. Det er ofte nødvendigt at tage flere typer blodtrykssænkende medicin for at få sænket blodtrykket. Stands aldrig behandlingen uden at have talt med lægen, og kontakt din læge, hvis du oplever bivirkninger. 

 

Undgå stress
Travlhed er ikke problemet, men stress kan føre til forhøjet blodtryk. Stress opstår, når du eksempelvis ikke føler, du har kontrol med din tilværelse, eller at du kan koble fra.

 

Hvordan måler jeg mit blodtryk?

Det gør du med et blodtryksapparat. Læs manualen, før du går i gang. 

For at få en brugbar blodtryksmåling, når du måler dit blodtryk derhjemme, er det vigtigt at følge nedenstående vejledning: 

  • Blodtrykket måles tre gange to gange om dagen. Lige før morgenmaden og lige før aftensmaden. 
  • Du må ikke ryge, spise eller drikke kaffe i de sidste 30 minutter, før du måler blodtrykket. 
  • Blodtrykket måles tre dage i træk. 

Herunder vores generelle guide til måling med et blodtryksapparat. 

Hvad er det egentlig, en blodtryksmåling måler?

Når man måler blodtrykket, er det i virkeligheden blodets tryk mod pulsårens væg, man måler. Jo hurtigere blodet strømmer igennem pulsåren, desto højere bliver trykket på væggen.

Blodtrykket måles ved at pakke overarmen ind i en manchet, som pustes så meget op, at blodet ikke kan løbe igennem. Derefter lukkes luften langsomt ud af manchetten. Imens lytter lægen til blodårerne under manchetten med et stetoskop, samtidig med at han holder øje med, hvor højt trykket er i manchetten.

Når trykket er så lavt, at hjertet kan presse blod gennem blodåren, kan lægen høre pulsen i stetoskopet. Trykket i manchetten svarer nu til det systoliske blodtryk.

Luften fortsætter med at sive ud af manchetten, og på et tidspunkt ophører pulslyden i stetoskopet. På dette tidspunkt svarer trykket i manchetten til det diastoliske blodtryk.

Blodtrykket kan også måles automatisk med et blodtryksapparat.

Svinger mit blodtryk?

Ja, blodtrykket svinger i løbet af et døgn. 

Når du anstrenger dig fysisk gennem arbejde eller motion, når du tager et koldt styrtebad eller bliver ophidset, stiger blodtrykket. Blodtrykket falder, når du slapper af, og det er lavest, når du sover. Derfor skal blodtrykket almindeligvis måles, efter at du har hvilet 5-10 minutter. 

Det kræver flere målinger over en periode at fastslå, om blodtrykket er for højt. Der kan eventuelt være behov for, at du får lavet en døgnblodtryksmåling, hvor et apparat måler dit blodtryk flere gange i løbet af et døgn hjemme i vante rammer. 

Hjerteforeningen vurderer, at ca. 1 mio. danskere har forhøjet blodtryk, og 1/3 af dem har forhøjet blodtryk uden at vide det (24. apr. 2023) 

Det er vigtigt at kende sit blodtryk for at undgå hjertekarsygdom. Man kan leve i adskillige år med forhøjet blodtryk uden at vide det. Ingen kender deres blodtryk, før det er målt. 

Hvilke fordele er der for mig ved at være fysisk aktiv?

Er dit blodtryk svært forhøjet, dvs. over 180/105 mmHg (millimeter kviksølv), anbefales det, at du starter medicinsk behandling, inden du starter med eller genoptager motion. Hvis du har en hjertesygdom, skal blodtrykket være stabilt og velbehandlet, inden du starter med eller genoptager din motion.  

Motion virker positivt på stort set alle parametre i kroppen – styrker både den fysiske og mentale sundhed. Det er vigtigt at få indarbejdet gode og varige motionsvaner i hverdagen.  

Hjertet er ligeglad med, hvilken motionsform du vælger, så vælg den, du bedst kan lide. Når du går, løber eller cykler, kan du med fordel i en kortere periode øge intensiteten, så du bliver forpustet. Sæt mål efter din fysiske formåen. Kan du lidt, så start med lidt, kan du mere, så start med mere.  

Der går typisk mellem 4-16 uger, før effekten af fysisk aktivitet kan ses på blodtrykket. 

Det er vigtigt at nævne, at kredsløbstræning, selv med lave intensiteter, er gavnlig til at sænke blodtrykket. Ældre mennesker, der lider af forhøjet blodtryk, kan derfor vælge en aktivitet, hvor intensiteten ikke er højere end, at de finder det behageligt. 

Vi bakker op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der er: 

Vær aktiv 

Begræns tiden du sidder stille. 

Gå efter at være fysisk aktiv minimum 30 minutter om dagen. Intensiteten skal være moderat til høj, dvs. let forpustet – indimellem forpustet. Al aktivitet tæller fx indkøb, husligt arbejde, når du cykler/går til og fra aktiviteter/arbejde/skole mm. 

Godt at styrketræne 

Styrketræning x 2 ugentligt - gerne i kombination med konditionstræning. 

Ny forskning viser, at det er kombinationen af konditions-træning og styrketræning, der er vigtigt for helbredet. Det kan fx være at man i forbindelse med en gå tur eller løbetur laver styrketræningsøvelser. Dyrker man eksempelvis boldspil, er styrketræningsøvelser ofte en del af opvarmningen.  I dans, yoga og fx roning indgår oftest former for styrketræning. 

Er du over over 65 år, gælder samme anbefalinger. Derudover anbefales øvelser x 3 ugentligt, hvor du styrker balancen, smidigheden og muskelstyrken. 

Du er altid velkommen til at ringe til motionsvejlederen på Hjertelinjen (70 25 00 00) og få en snak om motion. 

Kan jeg få rådgivning i at sænke mit blodtryk?

Ja, det kan du. Du kan ringe til Hjertelinjen 

På Hjertelinjen kan du tale med hjertesygeplejersker, diætist, motionsvejleder og psykolog med stor erfaring inden for hjerte-kar-området. 

Du kan ringe mandag, tirsdag eller torsdag fra 9.00-14.00 på tlf. 70 25 00 00 eller skrive en mail til [email protected].