Mange oplever, at der medfølger store og små forandringer i hverdagen, og at disse kan påvirke både den sygdomsramte og de pårørende.
Der vil desuden ofte dukke en masse nye tanker og følelser op, som kan virke overvældende og svære at håndtere.
Mange oplever at blive ramt på deres identitet og selvbillede. Nogle af de ting man kunne før kan man ikke mere, og dette kan være svært at acceptere.
Det er desuden naturligt at opleve en sorg over det, der føles som et tab – af drømme og planer om fremtiden og forestillingen om at man er sund og rask.
For mange medfører hjertesygdommen at tanker om døden kommer tættere på. Nogle oplever en stor angst i denne forbindelse – både for selv at dø og også for at dø fra dem, der har brug for en.
Hvad er de typiske reaktioner?
Typiske psykiske reaktioner vil være ændringer i humøret; tristhed, angst og grådlabilitet.
Derudover kan man opleve søvnproblemer, tankemylder, uro/rastløshed samt hukommelses- og koncentrationsbesvær.
Man kan også opleve fysiske symptomer i form af bl.a. hjertebanken, trykken for brystet, træthed, ondt i maven, svimmelhed og hovedpine.
Disse reaktioner aftager som regel i takt med at man vænner sig til sin nye livssituation og får bearbejdet de oplevelser og følelser der er opstået.
For nogle kan det være til stor gavn at få professionel hjælp til at bearbejde de reaktioner og følelser man oplever.
Hvis de psykiske reaktioner bliver vedvarende og invaliderende for hverdagen og den generelle psykiske tilstand, kan det være symptom på en mere alvorlig psykisk lidelse som fx angst eller depression, og det vil være nødvendigt at få professionel hjælp til at håndtere dette.
Opsøg hjælp
Tøv ikke med at opsøge hjælp og vejledning hvis du oplever følelser og reaktioner som fylder meget og er svære at forstå.
Mange føler sig meget alene med deres oplevelser, og det kan være en stor hjælp at snakke med enten en fagperson eller nogle der har stået i en lignende situation.
Hjerteforeningen har tilknyttet en lang række patientstøtter, der selv har stået i lignende situationer, og derfor har forståelse for, hvad du går igennem.
Ved du nok om dit hjerte?
Nyhedsbrevet Hjertenyt giver dig ny viden, gode råd og konkrete tips, du kan bruge i din hverdag.
- Lær noget nyt om dit hjerte hver 3. uge.
- Få indblik i hjerteforskningen og de nyeste behandlingsmetoder.
- Få tips til en hjertesund livsstil fra Hjerteforeningens eksperter.
Få Hjertenyt i din indbakke
Gør som over 102.000 andre og tilmeld dig Hjertenyt.