Læs mere om de forskellige slags olier her.
Olierne er sat op i alfabetisk rækkefølge.
For hver olie er angivet indholdet af mættet fedt, enkeltumættet fedt og flerumættet fedt.
Avocadoolie
Avocadoolie findes i forskellige udgaver – også som ekstra jomfruavocadoolie. De koldpressede og økologiske typer har flest smagsaromaer, vitaminer og antioxidanter. Avocadoolie er mild og aromatisk og velegnet til at stege fx fisk og skaldyr i. Den er også god i dressinger på grund af sin milde avocadosmag og som smagsgiver.
Bomuldsfrøolie
Bomuldsfrøolien udvindes ved presning eller ekstraktion af frøene af bomuldsplanten. Efter raffinering kan olien anvendes som spiseolie til salater, mayonnaise og dressinger.
Græskarkerneolie
Græskarkerneolie har en karakteristisk mørkegrøn farve og fås også koldpresset. Smagen er nøddeagtig. Passer særligt godt til kraftige salater, krydrede saucer og mayonnaise. Kan også bruges til bagning på brød, og i desserter.
Hvedekimolie
Hvedekimolie er et udtræk fra hvedekorn. Har en kraftig, let sødlig smag og duft. Bedst egnet til kolde formål såsom dressinger.
Hørfrøolie
Hørfrøolie er et udtræk fra hørfrø og olien udmærker sig ved at have et højt indhold af n-3 fedtsyrer. Bedst egnet til kolde formål såsom dressinger. Hørfrøolie bør opbevares i køleskabet og har typisk en kortere holdbarhed på 1 måned. Kan fryses ned for at forlænge holdbarheden.
Jordnøddeolie
Jordnøddeolie udvindes af jordnødder ved kold- og varmpresning samt ved ekstraktion. Varmpressede og ekstraherede jordnøddeolier er milde i smagen. Koldpresset jordnøddeolie har en karakteristisk, kraftig smag. Jordnøddeolie er egnet til stegning af svinekød, fjerkræ og fisk.
Mættet fedt: 18 %
Enkeltumættet fedt: 48 %
Flerumættet fedt: 34 % (n-3: 0,4 % n-6: 33 %)
Kokosolie/kokosfedt
Kokosolie/kokosfedt indeholder ligesom smør meget mættet fedt og fremmer åreforkalkning og risikoen for blodpropper. Kokosfedt hører til den type fedt, vi især skal spare på.
Madolie
Mad- og salatolie består typisk af soja- eller rapsolie eller en blanding af de to. Se under disse for fedtprocenter.
TitelMajsolie
Majsolie bliver udvundet af kimen i majskerner ved varmpresning og ekstrahering. Farven er karakteristisk gul. Bedst egnet til kolde formål såsom dressinger.
Olivenolie
Jomfruolivenolien, der efterfølgende udvindes ved koldpresning ved et højere tryk, må heller ikke indeholde raffineret olie. Til sidst udvindes resten af olien fra frugten ved varmt tryk og raffinering, hvor olien behandles kemisk for at fjerne smag og lugt. Raffinerede olier smager derfor ikke af meget. Produktet kaldes normal olivenolie eller ren olivenolie. Det er et blandingsprodukt mellem raffineret olie og jomfru olivenolie.
Olivenolier fås filtrerede og ufiltrerede. De ufiltrerede har ofte en kraftigere smag. Det eneste olivenolie ikke er velegnet til, er til sødt bagværk.
Palmeolie
Frugterne på oliepalmen består af frugtkød og en sten. Både sten og frugt indeholder olie. Palmeolie udvindes af frugtkødet og palmekerneolie udvindes af stenen.
Palmekerneolie
Frugterne på oliepalmen består af frugtkød og en sten. Både sten og frugt indeholder olie. Palmeolie udvindes af frugtkødet og palmekerneolie udvindes af stenen.
Rapsolie og rapskimolie
Rapsolie udvindes ved mekanisk kold- varmpresning og raffinering. Det sidste giver et større udbytte, men samtidig et produkt, der ikke er på højde med det koldpressede med hensyn til smag og kvalitet.
Salatolie
Mad- og salatolie består typisk af soja- eller rapsolie eller en blanding af de to. Se under disse for fedtprocenter.
Sesamolie
Sesamolie anvendes hovedsageligt som madlavningsolie.
Valnøddeolie
Valnøddeolie fremstilles ved at presse nødder, der har været lagret. Valnøddeolie har en aromatisk nøddesmag og er velegnet til salatdressinger. Den er også god som smagsgiver i kager og hvedebrød og i retter tilberedt af fisk, lyst fjerkræ og grønsager. Valnøddeolie fås i økologiske og koldpressede udgaver. Produktionen er meget begrænset, så valnøddeolie kan være en kostbar affære.
Sojaolie
Sojaolie er et biprodukt. Olien bliver hovedsageligt udvundet af sojabønnerne ved ekstraktion, men fås også varmpresset. Man kan købe olien ren eller blandet med rapsolie, hvor den bliver solgt som mad- eller salatolie. Sojaolie smager mildt, men nogle typer kan have en svag fiskeagtig aroma.
Solsikkeolie
Solsikkeolie fås både kold- og varmpresset og ekstraheret. Koldpresset solsikkeolie har en kraftig smag, mens de andre stort set er uden smag. Olien egner sig bedst til kolde formål og bagning på grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyrer.
Tidselolie
Tidselolie udvindes af frøene fra tidselplanten. Koldpresset tidselolie har en stærk, lidt særpræget smag, mens den varmpressede olie er mildere. Den koldpressede olie kan anvendes til salatdressinger og som smagsgiver i retter eller som parfumering af billigere olier. Tidselolie er bedst egnet til kolde formål såsom dressinger.
Vindruekerneolie
Vindruekerneolie fås kold- og varmpresset. De mest almindelige vindruekerneolier er ekstraherede, hvilket indebærer, at der tilsættes et opløsningsmiddel til kernerne for at trække olien ud. Det giver et større udbytte end presning, men olien bliver uren og skal derfor renses. Det tilsatte opløsningsmiddel fjernes fra olien igen.
Hjertet kalder på dig
1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.