Stort set alt kroppens L-carnitin findes i skelettet og i hjertet. Den største kilde til L-carnitin via kosten er rødt kød og mejeriprodukter. Kroppen kan selv danne L-carnitin ud fra aminosyren lysin, og det er dermed ikke livsnødvendigt for os at få stoffet via kosten.
Raske mennesker danner selv den nødvendige mængde L-carnitin, selv når de spiser en kost, der ikke indeholder L-carnitin.
Navnet B7- eller BT-vitamin bruges i nogle tilfælde om L-carnitin.
Typisk anvendelse
I forbindelse med blodprop i hjertet.
Forskningen viser
- Tilskud af L-carnitin har i studier vist at kunne nedsætte risikoen for ustabil hjerterytme og død ved en blodprop i hjertet (AMI).
- Et stort studie, der sammenholder resultaterne fra flere studier (metaanalyse), viste,at tilskud af L-carnitin ingen effekt havde på at Nedsætter risikoen for hjertestop, ustabil hjertekrampe,hjerteanfald og død.
- L-carnitin kan ifølge nogle studier øge gådistancen hos patienter med vindueskiggersyndrom. Dette resultat er dog baseret på relativt små studier med stor variation i dosis af L-carnitin. Motion er stadig den mest effektive behandling af vindueskiggersyndrom.
Sådan virker L-carnitin
- L-carnitin er nødvendig for musklers (og andre vævs) evne til at omdanne kulhydrat og fedt til energi. L-carnitin spiller en vigtig rolle i energiomsætningen i hjertet.
- Ved åreforkalkning og hjerteanfald mindskes tilførslen af blod til hhv. muskler og hjertet, hvilket fører til et fald i L-carnitin. Faldet i L-carnitin mindsker potentielt musklernes/hjertets evne til at lave energi og dermed evnen til at trække sig sammen.
Dosis
- Ingen anbefalet daglig dosis.
- L-carnitintabletter indeholder typisk mellem 0,3-3 g L-carnitin.
Bivirkninger
Bivirkninger ved længere tids brug af store doser L-carnitin er ikke kendt.
Interaktion med lægemidlerny mellemrubrik
- Skjoldbruskkirtlens hormoner: L-carnitin kan potentielt hindre skjoldbruskkirtlens hormoner i at komme ind i kroppens celler. Ved brug af hormonbehandling af/i skjoldbruskkirtlen bør tilskud af L-carnitin aftales med egen læge.
- Blodfortyndende medicin: L-carnitin kan potentielt øge risikoen for blødning hos personer, der tager blodfortyndende medicin.
- Det vides ikke, om L-carnitin kan have skadelige virkninger sammen med andre lægemidler eller kosttilskud.
Anbefaling
Da L-carnitin er meget velreguleret i kroppen, og vi selv kan danne L-carnitin, er der ingen grund til at tage tilskud af L-carnitin.
Ved du nok om dit hjerte?
Nyhedsbrevet Hjertenyt giver dig ny viden, gode råd og konkrete tips, du kan bruge i din hverdag.
- Lær noget nyt om dit hjerte hver 3. uge.
- Få indblik i hjerteforskningen og de nyeste behandlingsmetoder.
- Få tips til en hjertesund livsstil fra Hjerteforeningens eksperter.
Få Hjertenyt i din indbakke
Gør som over 102.000 andre og tilmeld dig Hjertenyt.