Aortastenose

Aortastenose er en tilstand, hvor aortaklappen mellem venstre hjertekammer og hovedpulsåren er forsnævret.

Når aortaklappen er forsnævret, har blodet svært ved at passere gennem hjerteklappen. Hjertet bliver belastet, da blodet pumpes ud i kroppen via en formindsket åbning. Der er gode muligheder for effektiv behandling med både operation og genoptræning.

24-aortastenose-blodretning-figur-kopi

 

24-aortastenose-klapper-figur-kopi

Årsager

Aortastenose er en sygdom, der ofte kommer med alderen. Den skyldes som regel, at aortaklappen er forkalket, så klappens flige ikke kan bevæge sig. Klappen kan ikke åbne ordentligt, og hullet gennem hjerteklappen bliver så lille, at blodet får svært ved at passere gennem hjerteklappen.

 

Symptomer

Selvom du har en svær forsnævring, kan du opleve ikke at have nogen symptomer. Ofte vil du heller ikke have symptomer, når din sygdom bliver opdaget.

Symptomerne tiltager typisk langsomt over tid og skyldes, at hjertet bliver belastet, når blodet skal pumpes igennem den mindre åbning. Du kan opleve:

 

Undersøgelser

Aortastenose bliver oftest opdaget ved, at lægen lytter til dit hjerte med et stetoskop og hører en mislyd. Den præcise diagnose bliver stillet ved en ultralydsscanning af hjertet.

Med tiden bliver sygdommen langsomt forværret. Du anbefales derfor at gå til regelmæssig kontrol af hjerte og hjerteklap. Ved kontrol spørger lægen ind til dine symptomer, og du får lavet en ultralydsscanning af hjertet  for at se, hvordan klappen fungerer, og om den forsnævrede klap belaster dit hjerte.

 

Behandling

Der er gode muligheder for behandling, hvis du har en forsnævret aortaklap – både med operation og genoptræning. Af hensyn til at du kan få den bedst mulige effekt af behandlingen er det altafgørende at du reagerer hvis du begynder at mærke ovennævnte symptomer og kontakter læge.

 

Operation

Hvis aortaklappen er meget snæver, du har symptomer, eller den forsnævrede klap belaster dit hjerte, kan det være nødvendigt at udskifte klappen ved operation.

Forud for operationen kan der være behov for at lave en røntgen af kranspulsårerne (KAG) for at se, om en samtidig bypassoperation er nødvendig.

Aortaklappen kan opereres på to måder:

 

Genoptræning

Som en del af din behandling af aortastenose har du ret til at få udarbejdet en plan for genoptræning, så du kan træne på dit lokale sygehus eller i kommunalt regi. Den fysiske træning er en del af dit genoptræningsprogram.

 

Livet efter aortastenose

Det er vigtigt, at du betragter regelmæssig motion som en del af din genoptræning efter en hjerteklapoperation uanset type af operation. Få hjælp af Hjerteforeningens rådgivere og her til at komme i gang.

 

Må jeg motionere?

Motion er vigtigt i behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, har det lettere ved at klare belastninger. Præcis som andre muskler i din krop. Er du i form, er mange ting lettere i hverdagen. Og det giver dig livskvalitet og velvære.

Motion er godt for din sundhed på mange måder. Og kan forebygge hjertesygdom. Så snart din læge har sagt ok for motion og træning, kan du gå i gang. Alt efter dit forløb og fysisk form vil det være godt at starte med gåture. Gerne op til 30 minutter dagligt. Er du ikke vant til at lave motion, er det vigtigt at starte roligt.

Der er normalt ikke begrænsninger for, hvor meget du må presse dit hjerte. Hvis der er begrænsninger for dig i forhold til træning, giver hospitalet dig besked om det. Sørg dog altid for at varme op og ned.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med eller vender tilbage til et fysisk aktivt liv? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler.

>> Få råd og guides til motion på vores motions-hjemmeside 

 

Sund og varieret  kost for hjertet giver mere energi 

Sund og lækker mad påvirker dit humør og giver livskvalitetDesuden har hjertesund mad en positiv indvirkning på forhøjet kolesterol og blodtryk. Spis sund mad for at styrke immunforsvaret. Det forhindrer også ikke planlagt vægttab pga. fx sygdom og vægtforøgelse. 

 gode råd til sund mad hos Hjerteforeningen”Spis sundt”: Få gode råd til at købe, lave og spise hjertesund mad. 

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at spise hjertesundt? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler. 

Læs om brugen af kosttilskud og naturlægemidler i forbindelse med hjerte-kar-sygdom og behandling.

 

Rygning

Når du har en hjertekarsygdom, passer du på bedst på dit hjerte ved at blive røgfri. Undgå at skade dit hjerte med rygning, og pas på passiv rygning, da røg forværrer din hjertekarsygdom.

Få hjælp til rygestop og gå en røgfri fremtid i møde ved hjælp af Stoplinien.dk, eller ring på 80 31 31 31. Prøv også appen E-kvik.

Få gode råd til, hvordan du kan leve sundere.

 

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  • Aortastenose er forsnævring af aortaklappen.
  • Aortaklap er klappen mellem venstre hjertekammer og hovedpulsåren.
  • Hjertekrampe kaldes også for angina pectoris.
  • Ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.
  • Røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer forkortes KAG.