Forside > > Hjælp og råd > Livet med hjertesygdom > Sex og samliv > Mand, træn din bækkenbund

Mand, træn din bækkenbund

De fleste tænker måske, at bækkenbundsøvelser er for kvinder, men det er forkert. Bækkenbundsøvelser er for begge køn, også for mænd.

Her får du som mand viden om og øvelser til din bækkenbund.

 

Sådan fungerer bækkenbunden

I bækkenbunden findes der muskler – bækkenbundsmuskler. Deres opgave er at understøtte organerne i underlivet. Det er vigtigt, at du kan spænde op og slappe af i musklerne, der bl.a. hjælper med at lukke til urinrøret og endetarmen, så urin, luft og afføring kan holdes tilbage, hvis det er nødvendigt.

Musklerne hjælper også til, at du kan opnå og bevare sin rejsning. Når noget eller nogen har vakt din lyst, så opstår rejsningen, fordi der kommer blod ud i penis. En rejsning opretholdes ved, at blodet bliver i penis. Det gør blodet, når du kan lave gentagne sammentrækninger af bækkenbundsmusklerne.

Musklerne bliver svækket med alderen, og sygdom eller operationer på prostata, kronisk forstoppelse, hoste, tungt fysisk arbejde og lignende kan også påvirke musklerne, så de ikke forbliver lige stærke hele livet igennem. Sådan er det med alle muskler. Det er derfor vigtigt at musklerne trænes. Musklerne i bækkenbunden er kun én cm tykke, så kan det være svært at mærke, om du spænder – det som også kaldes at knibe.

 

Knib og træning

Alle knib starter ved endetarmsåbningen.

Det er også her, at de fleste kan mærke knibet tydeligst. Hvis du kan mærke en lille lukning af din endetarmsåbning, det skal føles som at holde luft tilbage, så er du på rette vej. Når du lukker din endetarmsåbning og laver knibet, så lukkes dit urinrør altid samtidigt. De fleste mænd kan også mærke en trækning hen over mellemkødet og et lille løft af penis og testiklerne ved et knib. 

Når du skal lave knibeøvelser, er det musklerne i bækkenbunden, der trænes.

Slap derfor af i mave, bagdel og lår og husk at trække vejret normalt, mens du kniber. Rigtig mange kniber forkert, og får derfor ikke den ønskede effekt af bækkenbundstræningen.

Man kan teste sin kniben ved at prøve og afbryde urinstrålen, når man tisser. Et knib skal hverken føles svært eller anstrengende. Det kan også være gavnligt at søge hjælp til at lære at knibe, og er du i tvivl, om du gør det rigtigt, så kan uddannede fysioterapeuter opsøges og hjælpe dig.

Når du har lært knibet, så skal det bruges i trænings af bækkenbundsmusklerne.

Til en start kan det være nemmest at træne liggende og i fred og ro. Sidenhen vil du kunne gøre det stående, i bevægelse og alle steder.

4 nemme øvelser, der kan hjælpe til at styrke musklerne

 

Øvelse 1:  Øvelsen handler om muskelstyrke og udholdenhed.

Lav 8-12 knib. Et knib skal vare 5-10 sekunder. Hold maximalt et minuts pause mellem hver runde. Træk vejret 2-3 gange mellem hvert knib, hvor du slapper godt af i bækkenbundsmuskulaturen. Gentag øvelsen 3 gange, så du har lavet tre runder.

 

Øvelse 2: Øvelsen handler om at arbejde med hastighed.

Knib så hurtigt sammen om endetarmsåbningen, som du kan, og slap af igen med det samme.

Gentag 5-20 gange.

Når du har styr på disse to øvelser, og mestrer knib i 5-10 sekunder, så kan du øge knibene så de holdes endnu længere og øge sværhedsgraden med de kommende øvelser.

 

Øvelse 3: Øvelsen handler om at knibe i bevægelse.

Til denne øvelse skal du bruge en stol. Sæt dig på stolen og når du er klar, skal du lave et knib, hold knibet og rejs dig op. Når du står, må du slappe af i musklerne. Knib igen og sæt dig ned. Først når du sidder, må du slappe af i musklerne. Knibet skal altså holdes under hele bevægelsen. Gentag 3-5 gange.

 

Øvelse 4: Øvelsen handler om funktionstræning i dagligdagen.

Øv dig i at knibe, og vær bevidst om at huske at knibe før, og mens du hoster, løfter, griner, løber, hopper og så videre.

I begyndelsen er det en god ide at lave øvelse 1 og 2 to gange om dagen, og sidenhen bygge øvelse 3 og 4 på. Når bækkenbunden er blevet stærk, kan du nøjes med at træne et par gange om ugen, og det kan du gøre lige, når du vil, og hvor du vil. 

 

 

En veltrænet bækkenbund skal kunne klare:

  • 20 knib af 5 sekunders varighed
  • 1 langt knib af 60 sekunders varighed