For Line Fynboen og hendes mand krævede det ikke mange sekunders betænkningstid, da en frivillig fra Hjerteforeningen i november 2023 bankede på deres dør og tilbød parret en hjertestarter gennem projekt NordStart.
”Jeg kan huske, at jeg med det samme tænkte, at selvfølgelig skulle vi da have en hjertestarter,” siger Line Fynboen, der derfor straks gik i gang med at overveje, hvor den kommende hjertestarter skulle placeres.
Som led i forskningsprojektet NordStart, som er støttet af Melsen Fonden, har Hjerteforeningen opsat 280 hjertestartere i Region Nordjylland. Her har en avanceret computeralgoritme udvalgt opsætningsstederne, så hjertestarternes placering bestemmes ud fra data om fx demografi, tidligere hjertestopstilfælde, og hvor der for nuværende sidder hjertestartere.
På den måde sættes hjertestarterne op mere strategisk end tidligere. Og det er første gang i verdenshistorien, man gør det. At Line Fynboen ud over at have fået en hjertestarter sat op på sin husgavl nu bidrager til potentiel verdensomspændende forskning var slet ikke gået op for hende, før hjertestarteren var kommet op. Men det gør indtryk, fastslår hun:
”Det er da helt fantastisk, at vi kan være med til måske at gøre en forskel bare ved at bo her,” siger hun.
En lille pris
Hjertestarteren kommer kvit og frit med en serviceaftale i fem år, men modtageren dækker selv udgifterne til strøm til det medfølgende skab, der sikrer, at hjertestarteren holdes parat i den rette temperatur. Men disse mindre udgifter fik ikke Line Fynboen til at overveje at sige pænt nej tak til en hjertestarter.
”Min mand runder snart de 50, så det skaber da lidt ekstra tryghed med sådan en hjertestarter,” griner Line Fynboen, inden ansigtsudtrykket bliver noget mere alvorligt.
”Det er en meget lille pris at betale for at have muligheden for at være med til at redde et liv. Så det var slet ikke en mulighed at sige nej,” siger hun
Hjertestarteren har da også allerede været af sted fire gange fra hjemmet i Løgstør, hvor andre lokale er løbet forbi og har hentet hjertestarteren. Den ene gang var Line Fynboen selv hjemme, og mødet med to unge kvinder, der hentede hjertestarteren, står klart for hende i dag:
”Man bliver jo helt forfjamsket. De bankede på og spurgte, hvor hjertestarteren var, og jeg pegede bare ud mod gavlen, hvor den sad. Og så løb de ellers af sted,” fortæller hun.
Oplevelsen fik sat så store spor i hende, at hun selv i september i år har fået genopfrisket, hvordan man yder hjerteredning gennem et af Hjerteforeningens hjerteredderkurser.
”Jeg er glad for at have fået genopfrisket, hvad man skal gøre, hvis man oplever, at en anden person pludselig falder om med hjertestop. Det er jo ikke noget, man ønsker at opleve, men det er nu alligevel meget rart og betryggende at have afprøvet de ret enkle teknikker, så man selv kan tage affære, hvis uheldet skulle være ude,” slutter Line Fynboen.
- Projektet som er støttet af Melsen Fonden, består af tre spor.
- Et forskningsspor, hvor en avanceret algoritme identificerer de optimale placeringer for opsætning af 280 hjertestartere i Region Nordjylland.
- Et opsætningsspor, hvor hjertestarterne opsættes.
- Et uddannelsesspor, hvor Nordjyllands borgere tilbydes gratis 30 min. introkurser til genoplivning.
- Den første hjertestarter blev sat op i slutningen af marts 2023.
- Den sidste hjertestarter blev sat op i februar 2025.