Forside > Sådan bytter du dig til en sundere december
Gode råd

Sådan bytter du dig til en sundere december

December er fyldt med lækre fristelser. Med disse tips og råd kan du skære ned på de usunde godter uden at gå på kompromis med hverken hyggen eller lækkersulten.

December måned kan godt være et overflødighedshorn af lækkerier. Brunkager og klejner, marcipan og chokolade, flæskesteg og rødkål – der er næsten ikke den adventssøndag, julefrokost eller familiekomsammen, hvor der ikke er en god anledning til at stille lidt lækkert på bordet.

Og det skal der i den grad være plads til. Vi danskere er verdensmestre i decemberhygge, og det kan hurtigt blive en lang måned, hvis ikke vi tillader os selv at nyde en lækkerbisken eller to. Og er man nervøs for at svinge for langt over i den usunde bane i løbet af julemåneden, så findes der heldigvis masser af smutveje til at gøre julelækkerierne sunde eller bytte dem ud med lige så velsmagende og skønne snacks, der stiller lækkersulten.

Herunder får du en række gode tips til hvordan du kan ’bytte’ dig til en sundere december, uden at gå på kompromis med hverken hygge eller lækkersult. 

Fra gamle til nye vaner

Brug rådene herunder til inspiration og kom selv på flere gode idéer til hygge på den lækre – og lidt sundere – måde.

 

Fra gamle vaner

Til nye og hjertesunde vaner

Pebernødder står fremme i skåle og frister alle steder

Klementiner står fremme i skåle og frister alle steder

Julebagning, hvor dåser og æsker fyldes til et julekage-lager 

Julebagning, hvor dåser og æsker gives væk til gaver (men gem en blandet dåse med julebag til dig selv)

Julesmåkager på kaffebordet

Nødder, mandler, marcipan, tørret frugt og chokolade 70% på kaffebordet

Poser med æbleskiver i fryseren 

Bag æbleskiverne selv. Bag en portion efter devisen ”lidt, men godt”

Julefrokost med meget kød, som fx leverpostej, sylte eller kamsteg

Julefrokost med mere fisk, som fx laks med avokado, sild med sprøde rødløg, rejer med tomat og æg

Frikadeller

Fiskefrikadeller

Juleøl, glögg og vin til julefrokosten

Alkoholfri øl, glögg og vin, som en alternativ mulighed til julefrokosten

Formfransk brød og lyst rugbrød

Fuldkornsbrød og fuldkornsrugbrød

Pynt bordet med julepynt og stjerner

Pynt bordet med smukke farverige salater; grønkål, rødkål, appelsin og granatæblekerner

Bordet dækket med store tallerkner

Bordet dækket med farmors tallerkener, som er små og fine. De gør det nemmere at nøjes med mindre portioner

Tung og traditionel julemiddag juleaften

Hjerteforeningens opskrift på and med et twist

Juleskum og juleslik

Daddelruller, figenkugler og andet guf af tørret frugt

Sidde i timevis ved julebordet

Rejse sig og gå tur sammen i det smukke klare decembervejr

Julestress

Julero: Sæt juledage af til afslapning, yoga, en god bog, en vinterdyp i havet eller en frisk gåtur