Tidligere udgivet i Hjerteliv 2023.
“Tænk hvis det var gået anderledes” og “Kan det mon ske igen?”
De to sætninger rumsterer rundt i Jette Povlsens hjerne, mens hun vender og drejer sig i sengen. Sceneriet har gentaget sig stort set hver eneste nat de seneste to år.
–Jeg går i seng ved 22-22.30-tiden hver aften og falder for det meste hurtigt i søvn. Men efter et par timers søvn vågner jeg og har tankemylder i halvanden til to timer, forklarer Jette.
I november 2021 hentede hun morgenbrød ved bageren og hyggede sig ved morgenbordet med manden Jens Kristian, da hendes læber pludselig blev blå, og hun sank sammen med hjertestop i hjemmet lidt uden for Hundborg i Thy.
-Når Jette en sjælden gang har sovet igennem, kan jeg tydeligt mærke, at hun er frisk og veludhvilet næste dag,
Jens Kristian Povlsen, gift med Jette.
Forbilledlig førstehjælp
Jens Kristian ydede forbilledlig førstehjælp, inden paramedicinerne og lidt senere en lægehelikopter ankom og tog over. Hun blev genoplivet og fløjet til Aalborg Universitetshospital, hvor hun blev lagt i kunstig koma et døgn.
Lægerne besluttede, at Jette skulle have en ICD-pacemaker indopereret, som vil fungere som en hjertestarter, hvis hun igen skulle få livstruende hjerterytmeforstyrrelser.
Det er heldigvis ikke sket, og Jette er efter omstændighederne sluppet godt fra hjertestoppet.
Hun har problemer med hukommelsen, og så er hun mere træt end før. Trætheden kan meget vel hænge sammen med Jettes vågne timer om natten, mener Jens Kristian.
– Når Jette en sjælden gang har sovet igennem, kan jeg tydeligt mærke, at hun er frisk og veludhvilet næste dag, siger han.
Er du her stadig?
Selvom det stort set er hver nat, at bekymringerne melder sig hos Jette, er indholdet af de vågne timer ikke længere i samme grad præget af katastrofetanker.
– I begyndelsen fik jeg det direkte dårligt af angsten, når jeg vågnede om natten. I dag kan jeg nemmere styre tankerne over på nogle hverdagsagtige ting, men lige når jeg vågner i nattetimerne, kan jeg godt stille mig selv spørgsmålet: ”Er du her stadig?”
Jette er ikke den eneste, der oplever urolige nætter. I den første tid, efter hun kom hjem fra hospitalet, vågnede Jens Kristian tre-fire gange hver nat for at sikre sig, at hun var ok.
Selvom lægerne havde forklaret, at ICD’en var en sikker løsning, turde han i begyndelsen ikke helt stole på teknologien.
– Det kan sammenlignes med at gå til brugtvognsforhandleren og få at vide, at den bil, du har kig på, er så god som ny, selvom du kan se, at der er lidt rust i kanterne, siger Jens Kristian. Han sover bedre om natten nu, men det sker, at han vågner for at tjekke Jettes tilstand.
– Jette trækker normalt vejret tungt, når hun sover, og hvis hun pludselig bliver stille, vågner jeg. Usikkerheden sidder stadig i mig, selvom der er gået to år, forklarer han. Jette står aldrig op og går ud af soveværelset, når søvnløsheden melder sig.
– Det vil helt sikkert vække Jens Kristian, konstaterer hun. Indimellem vågner han alligevel, når hun roterer i sengen. – Så lægger han en hånd over på mig for at signalere, at han er her, siger Jette.


Forstående arbejdsgiver
Inden Jette oplevede at få hjertestop, var hun i fleksjob otte timer om ugen på grund af en dårlig ryg. I dag er fleksjobbet på seks timer om ugen, og hun kan stort set selv bestemme, hvornår hun møder på arbejde, for hendes arbejdsgiver er meget forstående.
Det er nemlig Jens Kristian, der er indehaver af et sejlmagerværksted, hvor Jette står for kontorarbejdet.
– Jeg føler mig privilegeret, for har jeg haft en dårlig nat, kan jeg vente med at gå på arbejde til lidt op ad dagen, siger Jette.
Melatonin er et naturligt søvnhormon, som kroppen selv producerer. Hormonet bliver især udskilt om natten og spiller en stor rolle i reguleringen af din døgnrytme. I Danmark fås melatonin på recept, og der er stor forskel fra person til person på, om det virker. Vi har bedt Gunnar Gislason, Hjerteforeningens forskningschef, svare på tre ofte stillede spørgsmål, som Hjertelinjen får om melatonin.
Er der bivirkninger ved melatonin?
Der er ingen kendte alvorlige bivirkninger ved melatonin. Langtidsbehandling er dog ikke velundersøgt. Melatonin kan påvirke visse lægemidler, herunder blodfortyndende medicin, blodtryksmedicin, diabetesmedicin og medicin, der påvirker immunsystemet. Tal derfor med din læge, før du tager melatonin sammen med anden medicin.
Er melatonintilskud det samme som sovemedicin?
Melatonin kan i visse tilfælde bruges som sovemedicin, men ikke-medicinske løsninger skal altid være afprøvet først. Melatonin har dog ikke samme alvorlige bivirkninger som fx sovemedicin – de såkaldte benzodiazepiner og benzodiazepin-lignende midler.
Anbefaler Hjerteforeningen melatonin?
Nej – det gør vi ikke. I øjeblikket findes der ingen studier, som påviser, at melatonin skulle være særligt velegnet til hjertepatienter. Melatonin bliver brugt til unge med ADHD med søvnforstyrrelser, jetlag og voksne over 55 år, som har søvnforstyrrelser, men kun efter andre tiltag er afprøvet og i kortere perioder.
Vi er jo vestjyder
Det første halve år efter hjertestoppet var Jens Kristian næsten konstant hjemme. Han turde ikke slippe Jette af syne i mere end et par minutter ad gangen af frygt for, at hun skulle falde om igen.
Ægteparret sagde dengang nej tak til psykologhjælp, men det har de siden fortrudt.
– Vi er jo vestjyder, så vi tror, vi kan klare alting selv, men i dag er jeg ærgerlig over, at vi ikke tog imod tilbuddet, siger Jens Kristian. Hvad Jettes søvnproblemer angår, har ægteparret heller ikke bedt om hjælp.
– Jeg har nok forliget mig med, at mine søvnløse timer er blevet en del af tilværelsen, siger Jette. Jens Kristian supplerer:
– Jette er lidt bekymret for at gå til lægen med sit søvnproblem, fordi hun frygter at bliver sat op i medicin. Ved nærmere eftertanke vil de alligevel overveje, om der skulle findes en løsning, der kan hjælpe Jette gennem natten uden bekymringer.
– Måske kunne det være en god idé at få noget hjælp, siger Jette.