Forside > Målingerne giver mig ro

Målingerne giver mig ro

Hver morgen tjekker Anette Ulrich Lund puls, søvn og meget mere med sit avancerede smartwatch. Det giver hende tryghed og ro, at hun med målingerne føler, hun har kontrol med den atrieflimren, hun fik konstateret for mere end 10 år siden.

Tidligere udgivet i Hjerteliv 2022.

Det er blevet en fast del af Anette Ulrich Lunds daglige rutine, at hun hver morgen kigger på den app, der følger med hendes avancerede smartwatch.

Her kan hun se, hvordan hendes puls, hvilepuls, søvnlængde, søvnkvalitet, iltmætning, stressreaktion, skridt og forskellige andre indikatorer for hendes sundhed og helbred har udviklet sig det seneste døgn.

– Det giver mig en ro i forhold til min sygdom. Målingerne gør mig tryg og giver en struktur for mig i min hverdag. Det er også rart at følge mine værdier over længere tid og ikke bare få et øjebliksbillede, fortæller den 73-årige pensionerede tandlæge fra Slagelse, som i 2012 blev diagnosticeret med atrieflimren, og som efterfølgende er blevet ablateret tre gange.

-Det giver mig en ro i forhold til min
sygdom. Målingerne gør mig tryg og
giver en struktur for mig i min hverdag.
Det er også rart at følge mine værdier
over længere tid og ikke bare få et
øjebliksbillede,

Anette Ulrich Lund

Tag kontrollen over sygdommen

Et sygdomsforløb med hjertesygdom er ifølge Anette Ulrich Lund psykisk belastende. Derfor har det været godt for hende at finde en måde, der er med til at give balance i livet med en kronisk sygdom, og hvor hun føler, at hun kan kontrollere sygdommen og sin krop.

– Men samtidig er det vigtigt, at jeg også mærker efter, hvordan jeg har det rent fysisk. Målingerne kan ikke stå alene.

–  Hvis jeg føler ændringer og ser på uret, at jeg har en høj puls, tager jeg den også manuelt i håndleddet for at mærke, om pulsen er uregelmæssig, siger Anette Ulrich Lund.

I øjeblikket har Anette Ulrich Lund det godt og mærker ikke meget til sin sygdom. Derfor registrerer hun også kun målingerne til eget brug.

– Men skulle jeg få brug for at opsøge en læge, ville jeg helt sikkert tage målingerne med som dokumentation i en situation, hvor jeg har brug for hjælp.

 

_81A5165
_81A5276
Tre gode råd fra Anette
  1. Målingerne kan give en tryghed og følelse af kontrol
    med egen sygdom, men husk også at mærke efter,
    hvordan du har det. Målingerne kan ikke stå alene.
  2. Lad være med at kigge på tallene hele tiden. Find en
    god balance. Måske en gang dagligt.
  3. Sørg for at bruge produkter af høj kvalitet, så du kan
    regne med målingerne.

Medicin tilpasset efter gentest

Ud over sine egne målinger med uret har Anette Ulrich Lund også fået foretaget en gentest hos et privat firma for at finde ud af, hvordan hun reagerer på den medicin, hun tager for sin atrieflimren – en test, der går under betegnelsen Personlig Medicin.

– Testen viste, at jeg omsætter noget af min medicin – Eliquis og Amlodipin – langsommere end gennemsnittet. Det åbner mulighed for tilpasning af mine medicindoser. Akkurat som målingerne fra mit smartwatch giver sådan en test mening for mig, fordi den giver indsigt i optimale behandlingsmuligheder i forhold til min sygdom, siger hun.