Forside > Luk øjnene og træk vejret ind

Luk øjnene og træk vejret ind

Medicin og sund livsstil er effektive våben mod forhøjet blodtryk. Men findes der andet derude, vi ikke har åbnet øjnene for endnu? Ny forskning dykker ned i begrebet medicinsk yoga.

Tidligere udgivet i Hjerteliv 2025.

Hanne Skou Rasmussen sætter sig godt til rette i en behagelig stol i hjemmet i Kerteminde. Så åbner hun app’en på sin mobil, lukker øjnene og koncentrerer sig om sin vejrtrækning. Hun trækker vejret dybt ind og lader sind og krop falde helt til ro. Så tænder hun for app’en og går i gang.

-Jeg har forsøgt at meditere tidligere, men det kan jeg simpelthen ikke finde ud af. Det her er meget mere mig. Det er ret fantastisk, synes jeg, jeg er blevet temmelig bidt af det, siger hun.

Den første øvelse er en åndedrætsøvelse. På app’en vises en video, hvor instruktøren illustrerer, hvordan man bliver helt fokuseret på det, man laver, og lukker alt andet ude. Hun guider roligt Hanne igennem, inden stille musik tager over i afslapningsperioden indtil næste øvelse.

I de næste 40 minutter bliver resten af kroppen også aktiveret, fx ved lette bøj til siderne eller simple strækøvelser af arme og ben. Det hele foregår enkelt, nemt og i roligt tempo, inden Hanne til sidst kan åbne øjnene, slukke app’en og vende tilbage til virkeligheden.

-Jeg føler mig virkeligt afslappet bagefter og har det rigtigt godt. Om det virker mod forhøjet blodtryk, det kan vi jo ikke rigtigt sige noget om endnu, men det der med at lukke alt ude og kun koncentrere mig om helt enkle ting, det har i hvert fald en stor effekt på min krop og mit velvære, siger hun.

HjerteforeningenHanneRasmussen-0008
HjerteforeningenHanneRasmussen-0046

-Jeg har forsøgt at meditere tidligere, men det kan jeg simpelthen ikke finde ud af. Det her er meget mere mig.

Hanne Skou Rasmussen, dyrker MediYoga

Bedre søvn skal hjælpe blodtryk

Lægen kan ordinere blodtryksmedicin til os. Og vi kan selv spise sundt, dyrke godt med motion, lade være med at ryge og begrænse vores alkoholforbrug.

Tilsammen er det en effektiv cocktail af virkemidler, når vi lider af forhøjet blodtryk. Men har vi fundet den optimale behandling endnu? Findes der flere våben, vi også bør tage i brug? Det undersøger et nyt, dansk forskningsprojekt.

-Det kommer sig egentlig af et stort ønske fra patientgruppen selv: Hvad kan vi selv gøre for at sænke vores blodtryk, udover ’bare’ at tage mere medicin? Vi ville se, om vi kunne sætte ind med et nemt redskab, som personer med forhøjet blodtryk selv har fuldstændigt ejerskab over, og som kan hjælpe flere mennesker med at få bedre styr på deres blodtryk – uden mere medicin, men med en metode, der styrker både krop og sind, fortæller Katrine Vollbrecht Amdi.

Hun er sygeplejerske og ph.d.-studerende ved Afdeling for Hjertesygdomme på Herlev-Gentofte Hospital og i fuld sving med et nyt forskningsprojekt.

Omdrejningspunktet i projektet er et begreb, der kaldes medicinsk yoga, eller bare MediYoga. Katrine Vollbrecht Amdi forklarer:

-Tidligere forskning har vist, at dem, der sover dårligt, ofte har højere blodtryk end resten af befolkningen. Kort fortalt undersøger vi i vores projekt, om en bestemt form for yoga kan forbedre søvnkvaliteten og bidrage til at sænke ens blodtryk. Og herigennem også være med til at forbedre livskvaliteten, siger hun.

HjerteforeningenHanneRasmussen-0002
Portrætfoto_KatrineA

Ingen lotusstilling

Et svensk forskningsprojekt har tidligere vist gode effekter på søvnkvaliteten blandt deltagerne, og MediYoga har derfor muligvis nogle kvaliteter, som Katrine Vollbrecht Amdi gerne vil dybere til bunds i.

MediYoga er en metode, der er specielt udviklet til kroniske sygdomme og tager hensyn til ens fysiske formåen. Det er ikke det samme som almindelig yoga. Man behøver ikke være smidig eller kunne sidde i lotusstilling som i traditionel yoga.

Alle øvelser laves siddende på stol. Det er målrettet mennesker med de små skavanker, vi får, når vi bliver ældre. Dårligt knæ, dårlig ryg osv. I bund og grund er MediYoga blot nogle lette øvelser, der kombinerer åndedræt og meditation og blide fysiske øvelser, siger hun.

En stor fordel i Katrine Vollbrecht Amdis forskning er den lette tilgængelighed for deltagerne. Når man er 65 år eller ældre, så rammer de fleste jo ind i nogle fysiske begrænsninger. Man orker måske ikke at tage ind på hospitalet eller gå i fitnessklubber.

Derfor vi har valgt, at det skal være online, det her, så det er nemt at gå til. Man downloader en app på sin mobil, der fortæller og viser dig nøjagtigt, hvad du skal gøre. Du kan sidde overalt i landet og være med, og du må fuldstændigt selv vælge, hvornår du vil lave øvelserne, bare du laver dem mindst to gange om ugen og med mindst to dages mellemrum, forklarer hun.

-De eneste to krav for at være med i projektet er, at du er mindst 65 år, og at du har fået konstateret forhøjet blodtryk af en læge, siger hun.

Hvilken og hvor meget motion skal der til?

Hjerteforeningen følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet. For voksne mellem 18 og 64 år gælder:

  • Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter dagligt, hvor du bliver let forpustet, svarende til snakkegrænsen
  • Lav styrketræning – helst i kombination med kredsløbstræning – mindst to gange om ugen, fx boldspil, gymnastik, gang og cykling gerne med styrkeøvelser undervejs
  • Begræns tiden, du sidder stille. Skab variation mellem den tid, du sidder stille, og den tid, du bevæger dig i løbet af dagen.
  • Øg intensiteten – altså hvor hårdt du træner: Sørg for at blive let forpustet hver dag og indimellem forpustet. Det vil sige, du skal være fysisk aktiv ved moderat til høj intensitet.

Et lille nøk opad

Projektet startede op i efteråret 2024 og forventes afsluttet omkring juli 2026. Katrine Vollbrecht Amdi håber at få inkluderet 180 deltagere. Hver deltager skal gennemføre et 10-ugers MediYoga-forløb, hvor der et par gange undervejs og ved afslutningen af forløbet følges op på effekten på deltagerens søvnkvalitet og blodtryk.

Når forskningen er afsluttet, får Katrine Vollbrecht Amdi forhåbentlig svar på, om MediYoga også har en plads i behandlingen af forhøjet blodtryk.

-Jeg håber selvfølgelig, at vores to grupper, der dyrker MediYoga, oplever en markant bedre søvn. Og at det får en positiv effekt på ens blodtryk. Forventningen er ikke, at MediYoga er en erstatning for blodtryksmedicin. Vi ser det mere som et godt supplement, der kan hjælpe kroppen på en naturlig måde. For mange kan det være en fordel at supplere deres blodtryksbehandling med noget, der styrker både krop og sind, og som kan passes ind i hverdagen uden bivirkninger. Jeg håber, at studiet vil give ny viden om MediYogas bidrag til bedre søvnkvalitet for ældre med forhøjet blodtryk, fortæller hun.

På den lange bane

Tilbage i Kerteminde er MediYoga i hvert fald kommet for at blive, også uanset effekt på søvn og blodtryk.

-Jeg motionerer og styrketræner lidt og synes også, jeg generelt spiser sundt, men det her er altså et dejligt supplement. Jeg føler mig koncentreret, mens jeg laver øvelserne og virkelig afslappet bagefter, fortæller Hanne Skou Rasmussen og tilføjer:

-Det er dejlige 40 minutter, og jeg er faktisk begyndt at gøre det mere end to gange om ugen. Det er et super projekt at være med i. Så må vi se, om det hjælper på den lange bane.

Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden med 550.000 kr. og af TrygFonden med 500.000 kr.