Forside > Jeg var slave af mit smartwatch

Jeg var slave af mit smartwatch

Efter en stor hjerteoperation blev Morten Bjunes så afhængig af hele tiden at måle sin puls, at han glemte at mærke efter, hvordan han egentlig havde det. Samtidig gjorde den intensive overvågning af pulsen ham mere bekymret. Nu har han lagt pulsmålingerne på hylden og lært at lytte til sin krops signaler

Tidligere udgivet i Hjerteliv 2022.

På trods af sin hjertesygdom er Morten Bjunes en rutineret løber med flere hel- og halvmarathon bag sig. Igennem mange år har han altid brugt sit pulsur til at optimere sin træning.

Derfor stod det også lige for at ty til en intensiv overvågning af pulsen, da han efter en stor hjerteoperation i 2020 fik at vide, at han skulle mærke efter, hvad han kunne klare.

– Men i stedet for at hjælpe mig med genoptræningen, blev pulsuret en hæmsko for mig. Jeg begyndte at fokusere alt for meget på at måle min puls hele tiden, og det er jo også nemt, for jeg havde uret ved hånden konstant. Når jeg så kunne se, at min puls var høj eller uregelmæssig, blev jeg bekymret for, om der nu var noget galt, fortæller Morten Bjunes.

-I min iver efter at måle puls og være overbevist om, at det var vejen frem – ja, det blev næsten en religion – glemte jeg at mærke efter, hvordan jeg egentlig havde det,

Morten Bjunes

Flere spørgsmål end svar.

I virkeligheden rejste uret flere spørgsmål end svar for den 45-årige iværksætter fra Lyngby.

– Når jeg opsøgte lægerne med mine målinger, kunne de ikke rigtigt bruge dem til noget eller fortælle mig, hvad jeg skulle gøre. Jeg kom også hele tiden til at sammenligne mine pulsmålinger med dem, jeg havde haft før operationen. Men de kunne slet ikke holdes op imod hinanden, da jeg efter indgrebet er begyndt at tage blodtryksnedsættende medicin, som betyder noget for pulsen, siger Morten Bjunes.

Næsten en religion

Han følte sig på et tidspunkt nærmest som en slave af pulsmålingerne på sit smartwatch.

– Efter operationen skulle jeg videre med mit liv og lære at leve med de hjerteproblemer, jeg nu engang har. Men det var som om de konstante pulsmålinger holdt mig fast i at være syg. Og i min iver efter at måle puls og være overbevist om, at det var vejen frem – ja, det blev næsten en religion – glemte jeg at mærke efter, hvordan jeg egentlig havde det, siger Morten Bjunes, som ved indgrebet fik en mekanisk hjerteklap, en ring om mitralklappen og udbedret en udposning på aorta.

_81A6983
_81A7021
Tre gode råd fra Morten
  1. Drop de intensive pulsmålinger. Lyt til din krop og mærk efter, hvordan du har det.
  2. Brug løbeuret, men kun til at måle distance og eventuelt tempo.
  3. Fokuser ikke kun på at præstere, når du træner. Du skal træne for at være sund og i god form.

En stor befrielse

For godt et år siden valgte Morten Bjunes så at slå pulsfunktionen fra på sit smartwatch og udelukkende bruge uret til at måle tid og distance, når han løber sine daglige ture.

– Det er en stor befrielse for mig at droppe pulsmålingerne. Nu mærker jeg efter, hvordan jeg har det, lytter til min krop og bruger min sunde fornuft. Jeg ved godt, at jeg har en hjertefejl, og at jeg skal passe på mig selv, men jeg skal også leve mit liv. Det er blevet lettere det seneste år, siger han.

For Morten Bjunes handler træning ikke længere om at præstere, men om at have en sund livsstil og være i god form.

 – Jeg er overbevist om, at min form har hjulpet mig til at komme godt igennem operationen. Hvis jeg skal på operationsbordet igen på et tidspunkt, vil jeg være i lige så god form som dengang, slutter han.