Forside > > Sygdomme > Behandling > Hjertetransplantation

Hjertetransplantation

Hos særligt yngre patienter med svært hjertesvigt eller medfødt hjertesygdom kan lægerne overveje hjertetransplantation.

Forløbet op til en hjertetransplantation er en langvarig og grundig proces, hvor specialiserede hjertelæger gennemfører en række undersøgelser og regulering af medicin for at være sikker på, at patienten er klar til at modtage et nyt hjerte. Der skal også være et donorhjerte, der passer til patientens blodtype og immunsystem, hvorfor man som oftest er på venteliste, enten hjemme eller under indlæggelse.

Der mangler donorhjerter, hvorfor det desværre ikke er alle, der har behov for et nyt hjerte, som når at få et. I ventetiden på et nyt hjerte vil nogen patienter få indopereret en kunstig hjertepumpe, der hjælper til at pumpe blodet fra venstre hjertekammer og ud i hovedpulsåren – en såkaldt heartmate eller LVAD (left ventricular assist device).

Hvor lang tid holder et nyt hjerte?

I gennemsnit lever en hjertetransplanteret patient i Danmark 15,6 år. Overlevelsen er langsomt stigende i takt med, at lægerne bliver bedre til at tilrettelægge den medicinske behandling og komplikationerne til at leve med et nyt hjerte.

Som hjertetransplanteret er det meget vigtigt, at man tager immundæmpende medicin, da kroppens immunforsvar ellers vil forsøge at afstøde det ”fremmede” hjerte. Derfor vil du som patient også blive fulgt meget tæt i uger og måneder efter transplantationen, bl.a. med vævsprøver fra hjertet, for at overvåge om din krop tåler det nye hjerte.