Ingredienser
Frikadeller- 300 g frisk grønkål
- 400 g hakket kalve- og svinekød 3-7% fedt
- 1 tsk groft salt
- 1 lille løg
- 1 æg
- 1 dl havregryn
- ca. 2 dl minimælk
- ¼ tsk stødt allehånde
- friskkværnet peber
- 10 g smør og 1 spsk olie til stegning
- 550 g skrællet knoldselleri
- 550 g skrællede kartofler
- 6 dl miminælk
- 4 spsk hvedemel
- 1 spsk friskhakket timian eller rosmarin
- muskatnød
- salt og peber
- 30 g parmesanost eller anden moden ost
Tilberedning
Frikadeller
Skyl og rib grønkålen, og kog den 3-5 minutter i letsaltet vand. Læg kålen i koldt vand. Tag kålen op, dryp godt af. Knug
vandet af kålen, og hak den med en kniv.
Rør kødet sejt med salt, og rør fintrevet løg, æg og havregryn i farsen. Tilsæt mælken lidt ad gangen, og krydr med salt, allehånde og peber. Rør den hakkede grønkål i, og stil farsen i køleskabet i 30 minutter.
Selleri-kartoffelgratin
Skær knoldselleri og kartofler i ½ cm tykke skiver. Skær skiverne i strimler, og blanchér dem i kogende, letsaltet vand. Dryp af i en sigte.
Pisk mælk og mel sammen i en gryde, og kog det igennem i 5 minutter. Smag til med timian eller rosmarin, revet muskatnød, salt og peber. Vend de afdryppede strimler af selleri og kartofler godt sammen med saucen, og fyld det i et ovnfast fad eller 4 ovnfaste skåle. Riv osten over, og sæt fadet i ovnen ved 200 grader varmluft i 30 minutter – til gratinen er gennembagt, og overfladen er gyldenbrun.
Form farsen til frikadeller, og brun dem på en varm pande med smør og olie. Sæt panden i ovnen, og steg dem færdige i ca. 10 minutter.
Servér frikadellerne med gratinen.
Frugt og grønt pr. person
Ca. 200 g
Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet
2400 kJ (580 kcal). Kulhydrat 66 g. Fedt 19 g, heraf mættet fedt 7 g
Ude og Hjemme, uge 7, 2015