Ingredienser
Efterårsgryde- 2 løg
- 4 gulerødder
- ½ knoldselleri
- 300 g svampe fx østershatte, shiitake og markchampignon
- Ca. 600 g afpudset oksetykkam
- 2 spsk. hvedemel
- 2 spsk. olivenolie
- 2 fed hvidløg
- 1 øl 33 cl, fx Brown Ale eller anden mørk øl
- 2 dl bouillon
- 3 kviste timian
- 2 laurbærblade
- ½ tsk. flage salt
- peber
- 1 spsk. balsamicoeddike
- 1 kg kartofler til mos
- 1 dl letmælk
- 1 tsk. salt
- peber
- lidt frisk timian
Tilberedning
Efterårsgryde
Hak løgene. Skræl gulerødderne og knoldselleri og skær i små tern. Rens svampene.
Skær kødet i tern, og vend det i mel.
Varm halvdelen af olien i gryden, og svits løg, presset hvidløg, gulerødder, selleri og svampe. Tag grønsagerne op.
Hæld resten af olien i gryden, og brun kødet. Kom grønsager tilbage i gryden, og hæld øl og bouillon ved. Tilsæt timiankviste og laurbærblade, og lad kødet simre ved svag varme under låg i ca. 1½ time. Smag retten til med salt, peber og balsamicoeddike.
Kartoffelmos
Skræl kartoflerne og skær i tern. Kog kartoflerne i en gryde med vand, til de er godt møre. Hæld kogevandet fra. Gem lidt. Mos kartofler med lun mælk og spæd eventuelt til med lidt af koge-vandet. Smag mosen til med salt og peber.
Servér kartoffelmos med efterårsgryde. Pynt med frisk timian.
Frugt og grønt pr. person
Ca. 300 g
Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet
2800 kJ (650 kcal). Kulhydrat 71 g. Fedt 18 g, heraf mættet fedt 8,5
HJERTELIV0318