Ingredienser

  • 700 g blomkål
  • 1 tsk. salt
  • 5 dl vand
  • 1 spsk. olivenolie
  • ca. 2 dl rasp
  • 3 dl hvedemel
  • 3 dl skummet-, mini eller letmælk
  • friskkværnet peber
  • 1 knivspids fintrevet muskatnød
  • 3 æg
  • 300 g blomkål
  • 1 stor gullerod
  • 1 bundt radiser
  • 1 bundt purløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. citronsaft
  • salt og peber
  • 400 g fuldkornsbrød
  • sennep

Tilberedning

Blomkålsgratin
Skær blomkålen i store buketter, og lad endelig stokken sidde på. Kom blomkålen i engryde, drys med salt og kom vand i bunden. Lad kålen koge under låg i 4 minutter. Tag blomkålen op af vandet, og lad den dryppe af i en sigte. Smør etovnfast fad med olie, og drys det med rasp. Pisk mel og mælken sammen, og piskkogevandet fra blomkålen i. Kog saucen godt igennem under piskning, og lad den kogei 4-5 minutter, til den er tyk og glat. Spæd eventuelt med lidt ekstra mælk,hvis saucen er så tyk, at den er svær at piske med piskeriset. Tilsæt peber ogfintrevet muskatnød. Del æggene, og pisk hviderne stive. Rør æggeblommerne isaucen, og vend derefter hviderne forsigtigt i. Læg blomkålen i fadet, ogfordel dejen henover. Drys gratinen med rasp, og bag den i ovnen ved 180 graderi ca. 30 minutter, eller indtil den er gennembagt og sprød gylden på toppen.

Blomkålssalat
Skær blomkål, gulerod og radiser i tynde skiver. Snit purløget fint. Rør olie og citronsaftsammen, og vend grønsager og purløg i dressingen. Smag salaten til med salt og peber.

Servér blomkålsgratinen med salat, brød og sennep. 

Frugt og grønt pr. person

Ca. 300 g

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

2300 kJ (550 kcal). Kulhydrat 80 g. Fedt 18 g, heraf mættet fedt 3 g

Ude og hjemme nr. 42