Kødets rolle og risiko for hjerte-kar-sygdom
![](https://hjerteforeningen.dk/fagnet/wp-content/uploads/sites/2/2022/09/d590f8a2-14a7-4cd6-a8a5-bfbc304769ff.jpg)
Hvad ved vi om kødets indvirkning på hjerte-kar-sygdom? Få svar på hvilken rolle kød spiller i danskernes kost, den nyeste evidens om sammenhængen mellem forskellige kødtyper og hjerte-kar-sygdom og Hjerteforeningens anbefalinger for kødindtag.
Nyt studie: Forstyrrelser i tarmmikrobiomet kobles til åreforkalkning
![](https://hjerteforeningen.dk/fagnet/wp-content/uploads/sites/2/2022/09/Dame-mikroskop-1024x683.jpg)
Patienter med hjerte-kar-sygdom har en betydelig ubalance i tarmens milliarder af bakterier, viser et nyt studie. Balancen kan genoprettes ved at spise hjertesundt.
Ny viden: Nordisk kost og hjerte-kar-sygdomme
![](https://hjerteforeningen.dk/fagnet/wp-content/uploads/sites/2/2022/03/Kal-1024x682.jpg)
Nordisk kost ser ud til at kunne mindske risikoen for hjertekarsygdomme. Men hvad er nordisk kost? Få den nyeste viden på området i dette interview med adjungeret professor Kjeld Hermansen.
Råderum for tomme kalorier
![](https://hjerteforeningen.dk/fagnet/wp-content/uploads/sites/2/2022/09/Bestik-1024x680.jpg)
Tomme kalorier fra slik, chokolade, chips, kage, sodavand, øl og vin fylder meget i danskernes mad, viser data fra DTU Fødevareinstituttet. Der ligger derfor en stor opgave i at hjælpe borgere og patienter til at begrænse deres indtag af de næringsfattige og energitætte fødevarer for at nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Kost og kolesterol – Hjerteforeningens anbefaling
![](https://hjerteforeningen.dk/fagnet/wp-content/uploads/sites/2/2022/01/Kartoffelsalat-682x1024.jpg)
Hjerteforeningen har samlet og gennemgået den nyeste litteratur for diætbehandling af dyslipidæmi. Med afsæt i litteraturen beskrives Hjerteforeningens anbefaling for diætens sammensætning. Dernæst besvares de 10 hyppigste spørgsmål til kost og dyslipidæmi.
Diætbehandling ved hjerteinsufficiens
![](https://hjerteforeningen.dk/fagnet/wp-content/uploads/sites/2/2024/04/054c4e85-1c3f-4db9-883a-ac54e5dc3eec-1-1024x682.jpg)
I 2020 udkom Hjerteforeningens vejledning; ”Ernæring til patienter med hjerteinsufficiens”. Vejledningen er tænkt som et redskab til kliniske diætister til brug ved diætbehandling. Denne artikel er en kortere sammenfatning af rapportens anbefalinger.
”Vi kan være nødt til at prioritere sundhed frem for klima”
![](https://hjerteforeningen.dk/fagnet/wp-content/uploads/sites/2/2023/09/Vegetarkost-1024x513.jpg)
Som diætist kan man være nødt til at prioritere sundhed frem for klima, når en persons helbred er på spil. Men hvilke kostråd er baseret på klimahensyn og hvilke på sundhed? Og hvordan kan ældre personer, der ikke spiser bælgfrugter, få tilstrækkeligt med proteiner, når kødindtaget skal ned?
Mættet fedt – en hjørnesten i forebyggelse af hjerte-kar-sygdom
![](https://hjerteforeningen.dk/fagnet/wp-content/uploads/sites/2/2022/09/Bestik-1024x680.jpg)
Reduktion af mættet fedt har været en hjørnesten i forebyggelsen af hjerte-kar-sygdomme igennem årtier. I de seneste år er der sået tvivl om evidensen bag disse anbefalinger. Bliv opdateret på den nyeste evidens om mættet fedt, den dertilhørende debat og hvad Hjerteforeningen anbefaler.
Fuldkorn fra rug er særligt hjertevenligt – gluten er neutralt
![](https://hjerteforeningen.dk/fagnet/wp-content/uploads/sites/2/2023/09/Vegetarkost-1024x513.jpg)
God ide at spise rugbrød og ingen grund til at undgå gluten, viser studier med fuldkorn og gluten.
Nitratrig kost er ikke en smutvej til lavt blodtryk
![](https://hjerteforeningen.dk/fagnet/wp-content/uploads/sites/2/2023/03/iStock-175264754_Web-1024x683.jpg)
Rødbedesaft og spinatsmoothies er ikke en smutvej til at kontrollere blodtrykket, forklarer både professor og diætist.