Derfor skal Patienter vejledes til ikke at bruge penge på fiskeoliekapsler og i stedet spise fisk.
Fiskeoliekapsler beskytter ikke mærkbart mod hjerte-kar-sygdomme. Det er konklusionen på en række store forskningsprojekter, som har undersøgt sammenhængen mellem at tage et dagligt tilskud af omega-3-fedtsyrer og forekomsten af hjerte-kar-sygdomme.
Det seneste studie i rækken er et stort randomiseret klinisk forsøg, som undersøger omega-3-fedtsyrers effekt på forekomsten af hjerte-kar-sygdomme og kræft. Studiet omfatter 25.871 raske mænd og kvinder over henholdsvis 50 og 55 år, som blev randomiseret til dagligt enten af tage D-vitamin og omega-3-fedtsyrer (1 gram per dag) eller placebo. Derefter blev gruppen fulgt over en gennemsnitlig periode på 5,3 år. Konklusionen på studiet, som netop er udgivet i New England Journal of Medicine, er klar: ”Supplering med omega-3-fedtsyrer resulterede ikke i en lavere forekomst af større kardiovaskulære begivenheder eller kræft end placebo.”
Resultatet stemmer overens med et lignende randomiseret studie blandt diabetikere og en meta-analyse af ti forskellige randomiserede, kliniske forsøg med personer i højrisiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Alle tre studier konkluderer, at tilskud af omega-3-fedtsyrer overordnet set ikke har betydning for dødelig eller ikke-dødelig hjertesygdom eller andre større vaskulære hændelser som hjerteanfald eller apopleksi.
I en meta-analysen af Hu et al. fra september 2019, så man på fiskeolietilskuds betydning for reduktion af risikoen for hjerte-kar-sygdom. Her inkluderede man 3 nyere randomiserede, kontrollerede kliniske studier (ASCEND, VITAL og REDUCE-IT), der alle har vist at fiskeolietilskud ikke har en effekt i forhold til at forebygge hjerte-kar-sygdom både til raske og i forhold til borgere i højrisiko. Metaanalysen så på effekt i forhold til reduktion af risikoen for myokardieinfarkt, død af hjerte-kar-sygdom, død og hjerte-kar-sygdom generelt efter inklusion af de 3 nyere studier til den eksisterende litteratur. Studiet fandt en lille risikoreduktion for alle parametre – dog en begrænset reduktion ved moderate doser (omkring 1 gram) og dermed en reduktion der ikke var relevant i forhold til en forebyggende effekt. De nuværende præparater på markedet, der kan købes i håndkøb har et moderat indhold af fiskeolie (typisk under 1 gram) og den samlede litteratur, hvor man har anvendt denne dosis har vist begrænset effekt på risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom og død heraf hos raske borgere eller patienter i høj-risiko. I det såkaldte REDUCE-IT studie gav man en markant højere dosis (4 gram), så der er behov for flere kliniske studier der afprøver effekten af høje doser EPA-tilskud før denne typer præparater/dosis kan anbefales. På nuværende tidspunkt er der basis for at anbefale høje doser (2-4 gram) EPA til behandling af hypertriglycerimædi. Til raske borgere, borgere i høj-risiko uden etableret hjerte-kar-sygdom anbefales fiskeolietilskud forsat ikke.
/Opdateret 27. februar 2020
Spis fisk fremfor fiskeolietilskud
Professor i kardiologi på Aalborg Universitetshospital, Erik Berg Schmidt, er samlet set enig i de tre studiers hovedkonklusioner og de konsekvenser, de har i forhold til at tage fiskeolietilskud.
– Min holdning er, at som hovedregel skal hverken raske mennesker eller hjerte-kar-patienter tage fiskeolie som kosttilskud. I stedet skal de sørge for at spise fisk og primært fede fisk, som vi fra epidemiologiske studier ved har en positiv virkning på risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, forklarer han.
Selvom Erik Berg Schmidt er enig i hovedkonklusionerne fra de tre studier, vurderer han, at konklusionen måske er trukket lidt hårdt op.
– Hvis man ser lidt nærmere på resultaterne fra det randomisede kliniske forsøg, publiceret i New England Journal of Medicine, er der faktisk en lille signifikant effekt af tilskud med omega-3-fiskeolie på risikoen for eksempelvis PCI, total koronar hjertesygdom og død af myokardie infarkt. Det ændrer dog ikke ved, at jeg som udgangspunkt er enig i, at effekten af fiskeolietilskud på risikoen for hjerte-kar-sygdomme samlet set er begrænset. Derfor må hovedbudskabet også være, at man hellere skal spise tilstrækkelige mængder fede fisk fremfor at bruge penge på at købe fiskeoliekapsler, siger professor Erik Berg Schmidt.
På baggrund af de seneste forskningsresultater har Hjerteforeningen ændret sin anbefaling om fiskeolietilskud. Hovedbudskabet er, at for at forebygge hjerte-kar-sygdomme bør alle spise 350 g fisk om ugen, hvoraf de 200 g bør være fede fisk. For hjerte-kar-patienter bør andelen af fede fisk være 300 g. I forhold til fiskeolietilskud, pointerer Hjerteforeningen i sin anbefaling, at et dagligt tilskud af fiskeolie ikke reducerer sygelighed eller dødelighed af hjerte-kar-sygdomme. Anbefalingerne vedrører kun hjerte-kars-sygdomme og forholder sig således ikke til andre eventuelle effekter af fiskeolietilskud, eksempelvis på leddegigt.
Fiskeolie populært
Hjerteforeningen har tidligere anbefalet hjerte-kar-patienter eventuelt at tage fiskeolietilskud, hvis det af forskellige årsager, ikke var muligt at indtage den anbefalede mængde fisk. Denne anbefaling har sandsynligvis været medvirkende til, at fiskeolie som kosttilskud er velkendt blandt hjertepatienter. Den ændrede anbefaling betyder imidlertid ny rådgivning.
Inger Larsen, som er diætist i Hjerteforeningens Rådgivning i Århus, forklarer, at netop fiskeolietilskud er et af de emner, hun får rigtig mange spørgsmål omkring. Fiskeoliens gavnlige effekt er noget de fleste har hørt om, og ønsket om selv at gøre noget for at passe på sit hjerte, oplever Inger Larsen som en af grunden til, at fiskeolietilskud er så populært.
For Inger Larsen er der dog ingen tvivl om, at de seneste studier viser, at der ikke er nogen smutvej til at opnå den gavnlige effekt af at spise fisk.
– Det bedste hjertepatienter kan gøre for sig selv er at spise fisk, og ikke at erstatte eller supplere med fiskeolie i kapselform. Det samme gælder for personer i risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, forklarer hun.
Forskning kan bruges til at aflive myterne omkring fiskeolie
Trods ændrede anbefalinger vil det sandsynligvis vare en rum tid før budskabet om, at fiskeolietilskud ikke beskytter mod hjerte-kar-sygdomme er slået igennem, vurderer Inger Larsen.
– De fleste har hørt, at det er sundt at tage et tilskud af fiskeolie. Og ligesom myter om hvor mange æg, rejer og andre kolesterolholdige fødevare man må spise, når man har forhøjet kolesterol er svære at slå ned, så bliver opfattelsen af fiskeoliekapsler, som noget der er godt for hjertet, sandsynligvis også en udfordring at ændre, vurderer Inger Larsen.
De nye forskningsresultater kan i den sammenhæng bruges til er at vise patienterne – også dem som ikke bryder sig så meget om fisk – at der i forhold til hjerte-kar-sygdomme ikke er er nogen omvej til at opnå den beskyttelse, der er i at spise fisk.
– Vi skal hjælpe patienterne og deres pårørende til at se, det er ved at spise fisk flere gange om ugen, at man allerbedst hjælper til at passe på sit hjerte – også hvis man ikke er så glad for at håndtere og spise fisk, forklarer Inger Larsen og fortsætter:
– Den måde vi kan hjælpe dem, som ikke spiser fisk, i gang er ved at komme med forslag til hvordan fisk kan indgå som en del af hverdagens retter eller som pålæg. Og så gøre dem opmærksom på, at man ved at spise fisk udover omega-3-fedtsyrer og protein får vigtige næringsstoffer, som D-vitamin, jod og selen, hvilket der kun findes lidt af i andre fødevarer, og som også har en gavnlig effekt på kredsløbet.
Fiskeolietilskud anbefales ikke til raske eller personer i højrisiko for hjerte-kar-sygdom, heller ikke selv om man ikke spiser fisk.
• Hjerteforeningen anbefaler, at alle spiser 350 g fisk om ugen, hvoraf de 200 g bør være fede fisk.
• Hjerteforeningen anbefaler, at hjerte-kar-patienter spiser sig til omega-3-fiskeolier gennem kosten. Anbefalingerne er 350 g fisk pr. uge hvoraf de 300 g bør komme fra fede fisk.
• Til behandling af tilstand med forhøjede triglycerider i blodet (hypertriglyceridæmi) kan anvende et tilskud af 2-4 g omega-3-fiskeolie pr. dag
Du kan finde resultaterne af de tre forskningsprojekter her:
• Manson JE, Cook NR, Lee I, et al. Marine n−3 fatty acids and prevention of cardiovascular disease and cancer [published online November 10, 2018]. NEJM.
• Aung T, Halsey J, Kromhout D, Gerstein HC, Marchioli R, Tavazzi L., Geleijnse JM, Rauch B, Ness A, Galan P, Chew EY, Bosch J, Collins R, Lewington S, Armitage J, Clarke R. Associations of Omega-3 Fatty Acid Supplement Use With Cardiovascular Disease Risks: . Meta-analysis of 10 Trials Involving 77 917 Individuals. JAMA Cardiol. 2018 Jan 31; (3):225-234.
• Bowman L, Mafham M, Wallendszus K, Stevens W, Buck G, Barton J, Murphy K, Aung T, Haynes R, Cox J, Murawska A, Young A, Lay M, Chen F, Sammons E, Waters E, Adler A, Bodansky J, Farmer A, McPherson R, Neil A, Simpson D, Peto R, Baigent C, Collins R, Parish S, Armitage. Effects of n−3 Fatty Acid Supplements in Diabetes Mellitus. N Engl J Med 2018 Oct 18; 379:1540-1550
Opdateret kilde: Hu Y, Hu FB, Manson JE. Marine Omega-3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta-Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants. J Am Heart Assoc. 2019;8(19):e013543. doi:10.1161/JAHA.119.013543