WHO har for første gang i 10 år opdateret sin vejledning for børn og voksnes motionsvaner.
Med udgangspunkt i en hastig voksende mængde forskning på betydningen af fysisk aktivitet og stillesiddende adfærd, er der kommet justeringer af de gamle anbefalinger, og nye er kommet til.
Alle mennesker i alle aldre skal kompensere for den stigende stillesiddende adfærd
Som noget nyt er der nu evidens for, at stillesiddende tid er helbredsskadeligt, og det anbefales, at man begrænser den tid, hvor man i mange timer sidder stille. Hvis stillesiddende tid ikke kan undgås, bør man øge mængden af moderat til hård fysiske aktivitet.
Anbefalingerne konkluderer – for alle målgrupper – at al slags bevægelse tæller positivt med – herunder hverdagsbevægelse som fx gåture, cykling, havearbejde og rengøring. Lidt bevægelse er altid bedre end slet ingen bevægelse. Men det er vigtigt, at man tilpasser belastningen efter sit niveau og bygger gradvist op.
Generelle anbefalinger til borgere med kronisk sygdom
Særligt er det interessant, at der nu gives generelle anbefalinger til en række særlige målgrupper – herunder borgere med kronisk sygdom.
Det er således påvist, at fysisk aktivitet forbedrer helbredet for mennesker med iskæmisk hjertesygdom.
For type ll diabetes er der blandt voksne høj evidens for, at fysisk aktivitet kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom og død. For forhøjet blodtryk er der en høj evidens for, at man gennem fysisk aktivitet kan nedsætte blodtrykket og risikoen for udviklingen af hjerte-kar-sygdom.
Anbefalingerne er mindst 150 – 300 minutters fysisk aktivitet ved moderat intensitet eller mindst 75 – 150 minutters hård fysisk aktivitet ugentligt. Der bør indgå styrketræning for alle store muskelgrupper mindst 2 gange ugentligt, og 3 gange ugentligt bør der være træningstyper, som involverer balancetræning. For alle patienter gælder det selvfølgelig, at der ikke må være kontraindikationer for træning pga. sygdom eller nedsat funktionsniveau.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger ses her https://www.sst.dk/da/Fagperson/Forebyggelse-og-tvaergaaende-indsatser/Fysisk-aktivitet/Anbefalinger-om-fysisk-aktivitet