Information om hjertestartere

Valg af hjertestartere

Vi anbefaler ved valg af hjertestartere, at der vælges hjertestartere ud fra:

  • Kvalitet og robusthed
  • Holdbarhed af elektroder og batterier (gerne min. 5 års holdbarhed)
  • Vedligeholdelsesomkostninger i forhold til
  • batterier og elektroder (en tilsyneladende billig hjertestarter kan blive et meget dyrt bekendtskab i det lange løb)
  • At serviceeftersyn lever op til hjertestarterleverandørens specifikationer og at der udarbejdes en servicerapport til ejeren
  • At den er brugervenligt designet gør det nemt og hurtigt at anbringe elektroderne på brystet
  • At den eventuelt måler trykdybde og trykfrekvens – og dermed vejleder i at give korrekt hjertemassage
  • Om der i prisen medfølger taske/ophæng
  • At det er et anerkendt mærke fra en troværdig leverandør

Køb af hjertestartere

Hjerteforeningen sælger hjertestartere samt tilbehør og serviceaftaler. Se mere på Hjerteforeningens shop.

Ved at handle med Hjerteforeningen er I, ud over en troværdig samarbejdspartner, sikret førsteklasses udstyr samtidig med, at I kan glæde jer over, at alt overskud fra salget går til Hjerteforeningens livsvigtige arbejde – herunder gratis hjerteredderkurser – 30 minutters intro i genoplivning (læs mere og tilmeld en gruppe her).

Donation af hjertestartere

Hjerteforeningen er en patientforening og ikke støttet af offentlige midler. Hjerteforeningen har ikke muligheden for at donere hjertestartere. I stedet kan du gå dig til en hjertestarter gennem Hjerteforeningens Landsuddeling. Konceptet er enkelt; alle kan starte en gruppe, og vi giver hjertestartere til alle grupper, der tilsammen dækker mindst 15 indsamlingsruter.

Læs mere om Hjerteforeningens Landsuddeling her.

Placering af hjertestarteren

Det anbefales, at hjertestarterne er tilgængelige 24 timer i døgnet og derfor hænger på offentlige tilgængelige steder og er let tilgængelige for alle uden brug af koder og nøgler.

Registrering af Hjertestartere

Alle opfordres til at få deres hjertestarter registreret på netværket hjertestarter.dk
På netværket kan du se, hvor de hjertestartere, der er registreret, er placeret. Når alarmcentralen får et opkald om et hjertestop, oplyser alarmcentralen, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret.

Efter brug af hjertestarteren

Ambulancefolkene tager hjertestarteren med på alarmcentralen for at aflæse data fra hjertestarteren. De er ansvarlige for at hjertestarteren bliver leveret tilbage. Det tilbydes at kontakte Hjerteforeningen for at få en samtale om hændelsen. Ring gratis til Hjertelinjen på 70250000 alle hverdage fra 9-16.

Hjerteforeningens rådgivere er hjertesygeplejersker, diætister, fysioterapeuter, socialrådgivere og psykologer.

Vi anbefaler, at man altid skifter batterier og elektroder samtidig, så holdbarheden følges ad og hjertestarteren altid er klar til brug. Alle fem regioner refunderer udgiften til anskaffelse af nye elektroder, hvis hjertestarteren er anvendt efter henvisning fra vagtcentralen. Dette gælder dog kun de ejere af hjertestartere, der har deres hjertestartere registreret i databasen.

Batterier

Der er meget stor forskel på batteritype og udgifter til batterier til hjertestartere. Vi anbefaler, at du tager højde for dette, når du vælger hjertestarter. Bemærk at en tilsyneladende billig hjertestarter kan ende med at blive et dyrt bekendtskab.
Når batterierne er ved at være flade, alarmerer hjertestarteren med en alarmlyd.

Hjertestarteren kan godt anvendes, selvom hjertestarteren alarmerer for batteriskift. Vi anbefaler, at batterierne skiftes efter brug ved hjertestop.

Elektroder

Elektroderne indeholder et trykstykke, der registrerer hjertemassagen.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at elektroderne skal udskiftes i løbet af nogle år. Udløbsdato står på pakken.

Vedligeholdelse

Der anbefales en ansvarlig person for hjertestarteren, der ugentligt kontrollerer, om hjertestarteren er funktionsklar.
Alle fem regioner refunderer udgiften til anskaffelse af nye elektroder, hvis hjertestarteren er anvendt efter henvisning fra vagtcentralen. Dette gælder dog kun for de ejere af hjertestartere, der har deres hjertestarter registreret i databasen.

Apps til din smartphone

Der findes forskellige apps til din telefon om førstehjælp og hjertestartere. Vi anbefaler Trygfondens Hjertestart app.
App’en viser vej til de knap 21.000 hjertestartere, som er registreret på hjertestarter.dk.

Applikationen giver en mobil mulighed for at orientere sig om, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret. Gør gerne dette inden det eventuelt bliver nødvendigt i de lokalområder du færdes mest. I en akut situation skal man dog aldrig begynde at lede efter hjertestartere på mobilen, men i stedet ringe 1-1-2.

Du kan downloade app’en gratis i App-store eller på Google Play.

Børn og hjertestartere

Vi anbefaler at der anvendes børneelektroder til børn under 25 kg. Men voksenelektroder anvendes, hvis børneelektroder ikke er tilgængelig.

Kursus i brug af hjertestarter og livreddende førstehjælp
Selvom hjertestartere er meget instruktive, og der ikke kræves kursus i brug af hjertestartere, anbefaler Hjerteforeningen, at man ved køb af hjertestarter tilmelder sig et gratis Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning.

Læs mere og bestil et introkursus på hjerteredder.dk.