Årets Hjerteredder 2025
Hver år indstiller Hjerteforeningen i samarbejde med Østifterne Årets Hjerteredder. Nu er det igen tid til at danskerne indstiller hverdagens helte til årets pris. Kåringen af Årets Hjerteredder finder igen i år sted under Årets Hjertegalla på TV 2 Charlie og TV 2 Play i september.
Vi ønsker at tydeliggøre, hvor vigtig denne sag er. Derfor er det så utrolig vigtigt, at historierne også deles på vores kommunikationskanaler og i medierne, hvis de henvender sig. Aktiviteten skal ses som en del af Hjerteforeningens indsats for at skabe så meget opmærksomhed om hjertestop – for den der rammes og de pårørende.
I år har du mulighed for at indstille en eller flere hjertereddere til og med 1. marts.
Som medvirkende i Årets Hjerteredder skal du være indstillet på, at din historie kan medføre presseomtale. Det kunne fx være, at du stiller op i et interview i en lokalavis, deltager i Aftenshowet eller andet tv-program, er med i en artikel i vores medlemsblad Hjerteliv, et opslag på sociale medier o.l.
Hvis din redning ender med at gå videre til det årlige tv-indsamlings-show i september, bliver du eksponeret på landsdækkende tv. Du vil inden da blive kontaktet af TV 2’s produktionsselskab BLU eller TV 2 i forbindelse med planlægning af din deltagelse på showet.
Tak, fordi du har lyst til at dele denne sårbare historie med os. Det sætter vi utrolig stor pris på.
Årets Hjerteredder 2025
Spørgsmål til Årets Hjerteredder?
Hvad er Årets Hjerteredder?
Hvert år kårer Hjerteforeningen og Østifterne Årets Hjerteredder. Hæderen går til en eller flere personer, der har handlet hurtigt og har ydet genoplivning til en person, der fik hjertestop – og overlevede. Med denne kåring ønsker vi at skabe maksimal opmærksomhed om nytten af livreddende genoplivning.
Hvorfor skal jeg indstille?
- Når du indstiller en, der har givet livreddende genoplivning, anerkender du indsatsen fra dem, der trådte til og reddede en person fra hjertestop – måske dig selv.
- Du bidrager til at sætte fokus på, at det nytter at træde til ved hjertestop. På den måde inspirerer du andre til at lære at give livreddende førstehjælp.
- Vores presse arbejder for at udbrede budskabet om, at det nytter at træde til ved hjertestop ved at kontakte lokal- og regionalmedier. Du kan med din historie være med til at øge opmærksomheden omkring hjertesagen.
Kan jeg indstille alle, der har reddet liv?
Med Årets Hjerteredder stiller vi fokus på mennesker, der er trådt til ved hjertestop. Hvis redningen skal komme i betragtning til Årets Hjerteredder 2025, skal der være ydet genoplivning (mundindblæsninger og/eller hjertemassage og/eller brug af hjertestarter), da den reddede person fik hjertestop.
Du kan ikke indstille fagfolk, så som læger, sygeplejersker, paramedicinere, ambulancefolk og samaritter, som er på job, når den livreddende førstehjælp gives.
Jeg ved ikke, hvem der reddede mig, kan jeg indstille alligevel?
Vi har desværre ikke mulighed for at finde frem til dine hjertereddere, hvis ikke vi har kontaktoplysninger på dem. Hjerteforeningen har ikke adgang særlige personregistre eller de fornødne ressourcer til at ikke indgå i opsporingsarbejde og opsøge personer, vi ikke har navn eller kontaktoplysninger på.
Jeg har reddet nogen, men jeg ved ikke, hvem det er, eller hvordan det er gået dem. Hvad gør jeg?
Hjerteforeningen har brug for kontaktoplysninger for at komme i kontakt med dem, der er faldet om, da det kræver udtalt samtykke fra dem, til at vi må gengive deres historie. Vi har som organisation ikke tilladelse til at tilgå særlige registre, og vi har ikke de fornødne ressourcer til at opsøge personer, der er faldet om med hjertestop, proaktivt. Sundheds- og kontaktoplysninger på personer, der er faldet om med hjertestop og har været behandlet og indlagt, er strengt fortrolige og må ikke udleveres af sundhedsvæsenet.
Hvorfor hylder man ikke alle redninger, også i de hændelser hvor personen med hjertestop døde?
Vi har brug for samtykke fra den person, der faldt om, til at vi må bringe hans eller hendes historie. Dette samtykke kan vi desværre ikke indhente af afdøde.
Desuden ønsker vi med Årets Hjerteredder at vise, hvordan det, at folk træder til med hjerte-lunge-redning, er med til at sikre, at flere overlever hjertestop.
Bliver min historie offentlig?
Du skal være indstillet på, at medvirken i Årets Hjerteredder kan medføre presseomtale. Det kunne fx være, at du stiller op i et interview i en lokalavis, deltager i Aftenshowet eller andet tv-program, er med i en artikel i vores medlemsblad Hjerteliv, et opslag på SoMe o. lign. Og hvis din redning ender med at gå videre til vores årlige tv-indsamlingsshow Hjertegalla på TV 2 CHARLIE, bliver du eksponeret på landsdækkende tv. Du vil inden da blive kontaktet af TV 2’s produktionsselskab BLU eller TV 2 i forbindelse med planlægning af din deltagelse på showet.
Fordi Årets Hjerteredder er en del af Hjertegalla, benytter vi kun redningshistorier med mennesker, der er indforstået med en vis offentlig eksponering. Vi hører altid gerne din historie, men ønsker du ikke presseomtale eller eksponering, har du vores fulde forståelse, men vi går dermed ikke videre med indstillingen.
Inviteres jeg til tv-indsamlingsshowet Hjertegalla?
Du inviteres kun til Hjertegalla, hvis din redningshistorie går videre til Hjertegalla.
Da Hjertegalla er et tv-show, der transmitteres af TV 2, kender vi på nuværende tidspunkt ikke til de praktiske rammer for showet. Ud fra pladshensyn til tv-showet kan vi desværre ikke invitere alle med, der indstiller en redning.
Udvælges der kun en ”vinder” – hvorfor?
Alle redninger er vigtige, og vi vil gerne anerkende alle, der er trådt til og har givet livreddende førstehjælp. Vi tror dog på, at vi når stærkest ud med budskabet ved at udvælge en endelig redning, som vi sætter særligt fokus på under vores indsamlingsshow.
En nedsat jury udvælger nominerede redninger, og endeligt kåres en redning som Årets Hjerteredder til Hjertegalla. Juryen består af fagfolk, og der sikres variation i redningerne ud fra fx geografi, køn og alder. Juryen udvælger så vidt muligt historier, som mange kan spejle sig i, og som kan understøtte vores budskab om, at det nytter at træde til ved et hjertestop og yde livreddende genoplivning.
Har du flere spørgsmål, kan du skrive til [email protected], så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.