Slice 1
Hjertesøskende

 Det er dejligt, at hun stadig vil lege med os!

Sille, 9 år, har en hjertesyg storesøster

Hvordan er det for dig at have en søster, der er hjertebarn?

– Nogle gange er det fedt, og nogle gange er det ikke så rart: Når vi er på ture med Hjerteforeningen og får mange nye venner, er det fedt. For det er jo hendes skyld, at vi er med der. Men det er ikke så fedt, når hun bliver rigtig ked af det og har lidt svært ved at styre sig. Hvis hun fx er meget stresset, så kan hun hurtigt blive sur. Eller hvis vi skal hurtigt ud ad døren. Så kan hun finde på at slå, sparke og skrige og råbe.

Hvad gør du, når det sker?

– Så går jeg nogle gange ind på mit værelse og venter på, at det går over, for jeg er jo vant til det. Eller jeg laver noget helt andet og lader være med at tænke på det, for hun er også ret hurtig til at blive glad igen.

Hvornår fandt du ud af, at hun var hjertebarn?

– Det gjorde jeg nok som 6-7 årig. Jeg kan ikke helt huske, hvordan det skete. Men da jeg var 2-3 år, var jeg også indlagt på hospitalet med hende og lå i hendes seng og legede med hendes ting, og så blev hun glad. Der var også en periode, hvor hun hele tiden på skift var derhjemme og på hospitalet. Ellers kunne jeg ikke rigtig mærke, at hun var syg – når hun kom hjem, rendte hun med det samme ind og tændte musik på sit værelse og dansede med mig. Hun blev bare ret hurtigt træt.

Hvad er det bedste for dig ved at hun er hjertebarn?

– Det er ret fedt, at hun stadig er vild med at lege med mig. En normal storesøster, der er ved at blive teenager, ville nok ikke gide det – hun er nærmest aldrig hjemme eller sidder på sit værelse og facetimer med sine venner, men det gør min storesøster ikke: Hun sidder og leger med dukker, og så kommer hun ind til mig og vores lillebror: “Hey, vil I ikke med ind og lege med klistermærker?”. For hun er jo ikke sådan som normale 11 årige, så vi kan heldigvis blive ved med at lege med hende.

Hvor er du, når hun er på hospitalet?

– Så bliver jeg for det meste passet af farmor. Nogle gange har jeg haft det sådan lidt: “Okay, så gør jeg det, for det skal jo være sådan …”. Andre gange er det meget hyggeligt. Og jeg kan også godt lide, når jeg får lov at komme ud at shoppe alene med min mor, mens de er hos farmor, for det gider hverken min storesøster eller lillebror, så jeg kan ikke rigtig nyde det, når de er med.

Har du et råd til andre søskende til hjertebørn?

– Lad være hele tiden at tænke på, at I er en hjertebarnsfamilie. Leg bare med din søster eller bror som om at de er normale, for det er de også.