Slice 1
Hjertesøskende

Nogle gange er det irriterende at skulle tage hensyn

Caroline på 10 år fortæller om at have en lillesøster med en medfødt hjertefejl

Hvordan er det for dig at have en søster, der har en hjertefejl?

– Min søster er lidt irriterende. Hun driller og slår mere, end hun nok ville have gjort, hvis hun ikke havde en hjertefejl. Og fordi hun er så anderledes, har hun meget svært ved at finde venner. Så hun går tit ovre til mig i frikvartererne, lige når jeg skal til at være sammen med mine veninder. Så bliver jeg nødt til at lege med hende i stedet for, for jeg kan ikke rigtig holde ud, at hun skal gå alene rundt. Det er ikke så rart for mig, for jeg vil rigtig gerne have den samme frihed til at være sammen med mine veninder, som alle mulige andre har.

Hvornår blev du søster til et hjertebarn?

– Jeg var kun tre år, da hun blev født, så jeg kan ikke huske så meget. Men efterhånden begyndte jeg at forstå, at der var noget, der ikke rigtig hang sammen: Min mor og far var meget væk, og jeg var meget sammen med min bedstefar og bedstemor, og med min mormor og morfar og min tante og min onkel. Jeg var ikke så glad i den periode, kan jeg huske.

Hvornår forstod du, at din lillesøster havde en hjertefejl?

– Først da jeg blev 6 år, begyndte jeg sådan rigtig at snakke med min mor og far om det. Jeg spurgte, hvad der var med min lillesøster, og hvorfor hun havde været indlagt, og så fortalte de, at hun var hjertebarn.

Men i lang tid kunne jeg ikke helt få det til at hænge sammen.

Hvad var det, der ikke hang sammen for dig?

– Jeg synes bare ikke, at det gav mening. Altså jeg troede jo helt fra starten, at vi bare var en almindelig familie, men det er vi jo ikke sådan rigtig. Mig og min storebror skal hjælpe min lillesøster meget mere, end man normalt skal, for hun har ikke lige så meget krudt i røven, som alle mulig andre har. Så vi skal hjælpe hende med at tage tøj på, lege med hende og være sammen med hende i frikvarteret og sådan noget, hvor jeg måske egentlig har lyst til at lave andre ting.

Hvad er dit råd til andre søskende, der har sådan et dilemma, hvor de egentlig hellere ville lave noget med deres venner?

– Det er vigtigt, at du fortæller det til dine forældre, fordi det kommer der det bedste ud af. Og hvis du ikke er helt klar til at snakke med dem, så tal med en af dine bedsteforældre om det.

Hvorfor kan det være svært at snakke med sin mor og far om det?

– Man kan være bange for, at de bliver kede af det.

Tror du, at mange søskende passer på ikke at snakke om ting, der kan gøre deres forældre kede af det?

– Det tror jeg. Jeg er ikke helt sikker, men det tror jeg faktisk.

Hvad er det bedste for dig ved at være søskende til et hjertebarn?

– Det er nok, at du får lov til at komme på alle de her ture. Det har hjulpet mig rigtig meget at møde andre søskende, der har de samme problemer som mig. Det er rigtig dejligt at snakke med nogen, der ved præcis hvordan jeg har det.

 

Af Monica C. Madsen