Slice 1
Hjertesøskende

Det bedste for mig er at tage tingene, som de kommer

Oliver på 13 år fortæller om at have en lillebror og en lillesøster med hjertefejl

Hvordan er det for dig at have en bror, der er hjertebarn?

– Nogle gange synes jeg, at det er lidt ærgerligt: “Hvorfor mig?”, kan jeg godt tænke.

Både min lillebror og min lillesøster er hjertebørn – de er tvillinger og 4 år yngre end mig. Da de blev født, opdagede de min lillebrors hjertefejl ret hurtigt, og han fik en masse slanger igennem sig og sådan noget.

Jeg var faktisk ikke særlig meget sammen med ham, for jeg var mest på McDonald-huset eller blev passet af mine bedsteforældre, så jeg så ham kun en gang om ugen i den lange periode, hvor han var indlagt.

Min lillesøsters hjertefejl blev først opdaget sidste år. Det blev jeg også lidt ked af, men hun er heldigvis sund og rask, og det er min lillebror også nu.

Hvornår begyndte du at forstå, hvad det vil sige at have en hjertefejl?

– Først forstod jeg ikke rigtig, hvad der var sket. Det er faktisk først, da jeg blev 9-10 år, jeg fandt ud af, hvad det vil sige at have en hjertefejl. Blandt andet fordi vi tog ud til Børneklubbens arrangementer, hvor jeg talte med andre søskende om det. Og fordi min mor og far så også satte sig ned og forklarede mig, hvad det var, og viste mig arrene på min lillebror og lillesøster.

Hvad tænkte du, da de forklarede det?

– Lige først tænkte jeg: “Er de i livsfare, eller et eller andet andet farligt???”. Men nu tænker jeg ikke rigtig over det mere. De lever jo i bedste velgående og har det rigtig godt. Min lillebror skal nogle gange op på hospitalet – det er det eneste, der er anderledes end hjemme hos de fleste andre.

Hvad er det bedste for dig ved at være bror til to søskende med hjertefejl?

– At det også fører nogle gode ting med sig, for du kommer ud på en masse fede ture, oplever nye ting og taler sammen med nye mennesker.

Hvad har været det sværeste for dig?

– Det ved jeg faktisk ikke helt, jeg synes ikke rigtig, der har været noget dårligt ved det. Måske blev jeg lidt skræmt ved det, da mig og min lillesøster skulle op at tjekkes ved lægen, for min mor lige ville vide, om vi også havde hjertefejl. Der blev jeg lidt bange for, om jeg også havde hjertefejl, da jeg hørte, at min lillesøster havde en.

Har du et godt råd til andre søskende?

– Lad være med at tænke så meget over tingene – tag det, som det kommer.

 

Af Monica C. Madsen