Hvad er blodfortyndende medicin?

Der er flere typer af blodfortyndende medicin. Kosten har kun betydning for de såkaldt vitamin K-antagonister. Det vil sige den medicin, som går under navnene Marevan, Marcoumar og Wafarin. Behandlingen styres ud fra blodprøvemålinger af INR, og under behandling med Marevan skal tallet for INR ligge mellem 2 og 3.

Den blodfortyndende medicin i kategorien NOAK (Xarelto, Eliquis, Lixiana, Pradaxa) påvirkes ikke af kosten.

Fakta om Marevan og K-vitamin

Medicinen Marevan tilpasses efter niveauet af K-vitamin i blodet. Derfor er det vigtigt, at du spiser nogenlunde samme mængde K-vitamin hver dag, så der opnås balance mellem madens K-vitamin og medicinen. K-vitamin fås primært fra grønne grøntsager.

Anbefalet kost ved behandling med Marevan

Rigtig mange mennesker i Marevanbehandling bliver bange for at spise grønsager, fordi det kan påvirke INR-værdien og undgår derfor en stor del af grønsagerne.  Det er dog rigtig uhensigtsmæssigt, for frugt og grønt har en beskyttende effekt på udviklingen af hjerte-kar-sygdomme. Det bedste råd er nemt at huske – nemlig at spise grønsager hver dag.

Dagligt anbefales 600 g frugt og grøntsager, også de K-vitaminholdige grøntsager. Den bedste balance i din behandling opnås ved at spise nogenlunde samme mængde grøntsager dagligt. I praksis kan du f.eks. vælge at spise 100 g grønne grøntsager hver dag, som en del af den varierede kost.

Kostens største kilder til K-vitamin er spinat, broccoli, rosenkål, grønkål, spidskål og kikærter. Du skal være opmærksom på måltider, hvor du spiser en unormal stor mængde K-vitamin, da det kan give udsving i din INR. Det kan være måltider som broccoligratin, grønlangkål, eller hummus.

Marevan påvirkes også af andre faktorer

Det er ikke kun kosten, som påvirker din INR. Indtaget af alkohol skal begrænses, da mere end 3 genstande vil have en kraftig virkning på INR. Din behandling kan også komme i ubalance ved sygdom med feber. Desuden påvirkes INR af nogle lægemidler, naturlægemidler og kosttilskud samt ved sygdom i lever, galdeveje eller stofskiftet.