Røgfri Erhvervsskoler var et treårigt (2018-2020) samarbejdsprojekt mellem Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsfremme v. Steno Diabetes Center Copenhagen. Projektet blev støttet af Sundhedsstyrelsen.
Projektet har haft som mål at understøtte minimum ni erhvervsskoler med at implementere røgfri skoletid i løbet af projektperioden. Understøttelsen er foregået via opkvalificering af de ansatte, indkøb af forbedringer til studiemiljøet, kommunikationsmateriale samt tilbud om rygestop til ansatte og elever.
Projektets formål har også været at skabe viden om implementering af røgfri skoletid, som bl.a. kan inspirere andre skoler til at indføre røgfri skoletid og kan bruges af andre sundhedsfremmeaktører samt forskere.
Læs mere om evaluering her og hent inspiration og materialer her.
Projektaktiviteter
Projektskolerne er blevet anbefalet at deltage i en række projektaktiviteter, som har haft til formål at forberede elever, ansatte og ledelse på indførelsen af røgfri skoletid.
Aktiviteterne blev nøje tilrettelagt på baggrund af andre skolers erfaringer med at implementere røgfri skoletid, og flere af projektets aktiviteter blev desuden løbende evalueret og videreudviklet.
Opstartsmødet er for alle skolens ansatte og ledelse. Mødet har til formål at understøtte implementeringen af røgfri skoletid ved at skabe et rum, hvor organisationen har en fælles drøftelse af fordele og eventuelle bekymringer ved røgfri skoletid. Desuden er mødet med til at starte et fælles sprog omkring røgfri skoletid. Mødet faciliteres af en psykolog fra Kræftens Bekæmpelse.
Læs mere om opstartsmødet i materialet “Røgfri skoletid på erhvervsuddannelser Inspiration til at indføre røgfri skoletid”her eller send en henvendelse til følgende mail: stopkurser@cancer.dk
Kurset ruster de ansatte til at tale med elever om deres rygevaner. De ansatte bliver kledt på til at have korte uformelle samtaler i hverdagen. På kurset præsenteres kursusdeltagerne for redskaber til at favne elever med forskellige tanker og holdninger til egen rygning. Kursusdeltagerne får svar på, hvordan de kan tale med elever om rygning på en åben og motiverende måde.
Nogle elever kan også få brug for hjælp til at håndtere en skole- eller praktikdag uden at ryge. Få inspiration til at gribe det øjeblik, hvor eleven er åben for dialog. Ofte har man kun kort tid, før den unge er mentalt og fysisk videre til noget andet.
Kurset indeholder undervisning i:
◆ Grundlæggende samtalemæssige færdigheder
◆ Praktisk træning i samtaleteknikker med fokus på korte samtaler
◆ Unges afhængighed – både fysisk, psykisk og social afhængighed
◆ Rygestopprocessen
◆ Fakta om tobaksforbrug i Danmark og helbredskonsekvenser
◆ XHALE, Kræftens Bekæmpelses digitale hjælp til at ændre rygevaner
◆ Inspiration til at afholde events
◆ Håndtering af en røgfri skoledag
◆ Kurset lægger vægt på konkrete materialer samt øvelser og træning i de teknikker, deltagerne lærer om.
Undervisningen på kurset består i en vekslen mellem oplæg, øvelser og samtaler i plenum. Desuden inddrages film, cases og konkrete materialer i undervisningen.
Find kurser i Kræftens Bekæmpelse kursuskalender her.
Der er mulighed for at få uddannet én ansat per matrikel som rygestoprådgiver ved Kræftens Bekæmpelse. Uddannelsen giver træning i grundlæggende rådgivningsmæssige færdigheder.
Med udgangspunkt i den motiverende samtale lærer den ansatte konkrete teknikker til at støtte kursusdeltagere i deres rygestop. Resultatet er, at kursusdeltageren kan støtte elever eller andre ansatte, som ønsker et rygestopforløb.
Såfremt skolen ikke selv udbyder rygerstopkurser til elever og ansatte, udgør kommunen en tæt samarbejdspartner i forhold til at tilbyde gratis rygestopkurser.
På Stoplinjen kan du se rygestoptilbud i skolens kommune. Find Stoplinjen her.
Forbedring af studiemiljøet har vist sig at understøtte processen med at indføre røgfri skoletid og hjælper med at skabe en ny pausekultur for eleverne. På elevworkshoppen skal eleverne brainstorme om, hvilke forbedringer skolen kan implementere.
Projektet har afsat midler til en pulje til at implementere idéerne fra elevworkshop(s). Skolen skal stille elever til rådighed, fx elevråd, eller elever der melder sig frivilligt. Skolen har desuden mulighed for at medfinansiere idéerne.
Andre skoler har bl.a. indkøbt:
◆ Playstation/Wii – virtuelle spilformer
◆ Brætspil og puslespil
◆ Kreative værksteder til fx at tegne/male
◆ Bordfodbold, bordtennis
◆ Aktivitetsrum
I materialet “Elevworkshop om forbedring af studiemiljø” kan I hente inspiration til, hvordan I selv kan afholde elevworkshops med det formål at forbedre studiemiljøet og inddrage elever i indførelsen af røgfri skoletid. Materialet findes her.
Se en oversigt over de erhvervsuddannelser, som har været med i projektet her
Røgfri skoletid i 2018
Social- og Sundhedsskolen Syd (1/8-18)
Social- og Sundhedsskolen Fredericia – Vejle – Horsens (1/8-18)
Nyborg Gymnasium (1/8-18)
Røgfri skoletid i 2019:
Campus Bornholm (1/1-19)
Erhvervsskolerne Aars (1/1-19)
SOSU Østjylland (1/1-19)
Tietgen (Business og Handelsgymnasium) (1/8-19)
Røgfri skoletid i 2020:
Campus Frederikssund (1/1 2020)
SOSU Herning (juni 2020)
Syddansk Erhvervsskole (1/8 2020)
College360 (1/8 2020)
Hvis I vil læse mere om skolernes røgfri politikker, kan I finde dem her.