Ingredienser

Dosai
  • 125 g sort urad (små sorte bønner uden skal)
  • 2 tsk. bukkehorn (krydderi)
  • 250 fuldkornsrismel
  • ½ tsk. salt
  • 2 spsk. smagsneutral raps- eller sesamolie til stegning
Chutney
  • 6 grønne chili - eller efter smag
  • 1 cm frisk ingefær
  • 1 løg
  • 25 g kokosmel (evt. friskrevet)
  • ¼ tsk. salt
  • 1 limefrugt
Sambar (grønsagsgryde)
  • 100 g røde linser
  • 1 stor løg
  • 1 stor kartoffel
  • 2 gulerødder
  • 250 g grønne bønner eller okra
  • 1 lille aubergine
  • 1 tomat
  • 2 grønne chili
  • 1 spsk olie
  • ½ tsk. chilipulver
  • Ca. ½ liter vand
  • 1-3 spsk. tamarindsaft (saft af sesampasta)
  • ½ tsk. salt

Tilberedning

Dosai
Kom urad og bukkehorn i en skål og dæk med vand og lad det stå i blød i 6 timer.

Hæld udblødningsvandet fra, men gem det. Blend bønnerne og spæd til med vandet til konsistensen er som tynd pandekagedej. Rør rismel og salt i dejen og spæd med vand igen, til konsistensen igen er som pandekagedej. Lad dejen trække endnu 6-8 timer.

Du skal have 2 spsk. olie til at række til stegning af alle pandekagerne. Varm et par dråber olie op på en slip let pande ad gangen og steg dejen til tynde pandekager.

Chutney
Skær chilierne i små stykker. Skræl ingefæren og hak den groft. Pil og hak løget groft. Blend chili, ingefær, løg, kokosmel og salt grundigt i en foodprocessor eller minihakker og spæd med limesaft.

Sambar
Vask linserne og lad dem dryppe af i en sigte. Pil løget og skræl kartoffel og gulerødder. Skær løg, kartoffel og grøntsager i tern. Skær stilken af okra og skær dem i halve. Hvis du bruger bønner så skær dem i mindre stykker. Skær auberginen i store tern og tomaten i tykke både. Skær chilierne i tykke skiver.

Varm olien i en stor gryde. Svits grøntsagerne. Tilsæt linser og chilipulver og dæk med vand. Kog til linserne er møre. Smag retten til med tamarindsaft og salt.

Servér dosaerne med sambar og chutney.

Frugt og grønt pr. person

350 g

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

2600 kJ / 600 kcal Kulhydrat: 105 g Fedt: 15 g, heraf mættet fedt 5 g

Hjertevarm mad 2017