Ingredienser

Iprax dolma
  • 2 dl fuldkorns jasminris eller fuldkorns grødris
  • 3 dl vand
  • 1 stort løg
  • 4 tomater
  • 4 små grønne peberfrugter
  • 4 små auberginer
  • 4 små squash eller 1 almindelig
  • 4 mellemstore kartofler
  • 4 stilke bladselleri (de inderste stilke med blade på)
  • 2 forårsløg
  • 2 gulerødder
  • 1 stor dåse koncentreret tomatpure (140 g)
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. citronsyre
  • 1 tsk. stødt peber
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 2 tsk. 7 krydderier
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. olivenolie
  • 12 vinblade (fra glas eller pakke)

Tilberedning

Fyldte grøntsager
Skyl risene grundigt. Kog dem i 3 dl vand i 15 minutter. Kom dem op i en sigte, lad dem afdryppe og køle af.

Pil løget og kog det i vand i ca. 10 minutter, til det bliver blødt. Lad det køle af. Gem kogevandet. Skær et snit igennem alle lagene på løget i den ene side, og del forsigtigt lagene fra hinanden.

Skær toppen af tomater og peberfrugt, og gem toppene som låg.

Skær stilken af auberginer og squash og skræl kartoflerne. Udhul alle grøntsagerne, også tomaterne, forsigtigt med en huludstikker. Gem alt det du har skrabet ud også det inderste af det kogte løg.

Hak al indmaden fra grøntsager og kartofler. Hak selleri og forårsløg. Riv gulerødderne groft. Bland det hele med risene, tomatpuré, salt, citronsyre og krydderier. Smag til med salt.

Kom risfyldet i alle grøntsagerne og i løgskallerne. Læg låg på tomater og peberfrugter. Gem lidt af fyldet til vinbladene.

Fyldte vinblade
Vask vinbladene, læg dem i en skål og overhæld dem med kogende vand. Lad dem trække 10 minutter i vandet, tag dem op og lad dem dryppe af.

Bred vinblade ud og skær forsigtigt stilken væk. Fordel 1-2 spsk. risfyld på hvert blad. Fold siderne om fyldet og rul dem sammen.

Læg vinbladene nederst i mellemstor gryde. Læg de fyldte grøntsager tæt ovenpå.

Bland kogevandet fra løget med olie og hæld over grøntsagerne. Spæd med ekstra vand til det står lidt under overfladen. Læg en tallerken over så grøntsagerne trykkes lidt ned. Læg låg på og kog op. Skru ned til lav varme og lad retten simre til risen er møre, ca. 40-50 minutter. Løft grøntsagerne med en gaffel indimellem under kogningen, så du undgår at der er noget som koger på.

Hæld forsigtigt vandet fra og vend retten ud på et fad. Læg evt. et stort arabisk brød nederst til at suge noget af væsken.

Tilbehør
Servér retten med arabiske fuldkornsbrød.

Frugt og grønt pr. person

350 g

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

2600 kJ / 600 kcal Kulhydrat: 123 g Fedt: 8 g, heraf mættet fedt 1 g

Hjertevarm mad 2017