Ingredienser

  • 150 g knækkede hvedekerner
  • 4 dl kogende vand
  • 25 g gær
  • 3 dl kærnemælk
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk groft salt
  • 500 g groft speltmel eller fuldkornshvedemel, ca.
  • 400 g hvedemel, ca.

Tilberedning

Overhæld hvedekernerne med kogende vand og lad dem trække med vandet i mindst 12 timer.

Opløs gæren i kærnemælk og tilsæt honning og salt. Kom kerner med vand i gærvæsken og rør det grove mel i. Slå det hele godt sammen og tilsæt det meste af hvedemelet. Hæld dejen ud på køkkenbordet og ælt den rigtig godt, mens resten af hvedemelet tilsættes gradvist, til dejen slipper fingrene, men stadig er let klistret. Måske skal der mere hvedemel til. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse et lunt sted, mindst 2 timer.

Slå dejen ned og del den i tre portioner. Rul dem ud til tre lige lange pølser og flet dem. Flyt den flettede dej over på en bageplade beklædt med bagepapir og lad den efterhæve i ca. 1 time tildækket. Bag brødet ved ca. 200 grader i ca. 45 minutter til det er gyldent og lyder hult, når man banker det i bunden.

TIP
Dejen kan formes til mindre brød eller boller. Mindre brød skal have samme temperatur, men kortere bagetid. Boller skal have kortere bagetid og højere temperatur, ca. 15 – 20 minutter, afhængig af størrelse, ved ca. 225 °C.

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

Pr. 100 g: 1000 kJ (250 kcal). Kulhydrat 50 g. Fedt 6 g, heraf mættet fedt 1 g. Kostfibre 5,5 g