Ingredienser
Boller- 400 g hakket svinekød, højst 10 % fedt
- 1 tsk. salt
- 1 æg
- 1 dl havregryn
- 1 dl skummet- eller minimælk
- 2 forårsløg eller 1 almindeligt løg
- friskkværnet peber
- 7 dl kogevand fra bollerne
- 300 g nye gulerødder
- 300 g spidskål
- 1 bundt asparges (500 g)
- ½ kg grønærter i bælge eller 200 g fra frost
- 2½ dl madlavningsfløde 8 %
- 2 spsk. majsstivelse
- 1 bundt dild
- 1 kg nye kartofler
Tilberedning
Boller
Rør kødet sejt med salt. Rør æg i kødet og derefter havregryn. Spæd med mælken, til farsen er blød, men stadig så fast at den kan formes til boller. Hak forårsløgene fint og rør dem i farsen sammen med peber. Bring ca. 1 liter vand i kog, form 12 boller af farsen og kog dem i vandet i ca. 15 min. Tag bollerne op af vandet og læg dem på en tallerken.
Frikassé
Mål 7 dl kogevand af og bring det i kog. Skær gulerødderne i stykker på skrå og spidskålen i tykke både. Knæk enderne af aspargesene og skær aspargesene i 3-4 stykker. Bælg ærterne. Kog gulerødder og spidskål i kogevandet i 2 minutter. Tilsæt asparges og kog endnu 2 minutter. Rør fløden med majsstivelse og rør jævningen i kogevandet mellem grønsagerne under forsigtig omrøring. Tilsæt kødboller og ærter og kog saucen i 2 minutter. Smag saucen til med salt.
Servér frikasseen med hakket dild og kogte kartofler.
TIP
I stedet for svinekød kan du bruge kalvekød, hakket kalv og svin, kylling eller kalkun eller oksekød.
Frugt og grønt pr. person
Ca. 250 g
Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet
2700 kJ (650 kcal). Kulhydrat 72 g. Fedt 20 g, heraf mættet fedt 8 g
UH2212