Stabil angina pectoris (stabil hjertekrampe)

Stabil hjertekrampe (stabil angina pectoris) er karakteristisk ved regelmæssig og forudsigelig smerte i brystet, der opstår i bestemte situationer.

 

Stabil hjertekrampe er smerte eller ubehag i brystet, der opstår, når hjertet arbejder hårdere end normalt. Smerterne kommer sjældent som en overraskelse, da de ofte ses ved samme grad af belastning. Sygdommen kan behandles med både medicin, operation og genoptræning.

 

Årsager

Årsagen til stabil hjertekrampe er åreforsnævring i hjertets kranspulsårer, der bevirker, at der ikke løber nok blod fra pulsåren til hjertemusklen. Det betyder, at der kommer iltmangel i hjertemusklen, hvilket giver smerte i brystet.

 

Symptomer

Symptomerne på stabil hjertekrampe er ensartede og opstår som regel ved den samme grad af fysisk eller psykisk belastning.

Du kan opleve:

  • Smerte, trykken og ubehag i brystet i op til 15 minutter
  • Smerte i arme/skuldre
  • Smerte i hals
  • Smerte i kæbe
  • Smerte i ryg

Smerterne forsvinder efter hvile eller indtag af nitroglycerin.

Mere diffuse symptomer kan være:

  • Kvalme
  • Træthed
  • Åndenød
  • Svaghed

6_7-angina-figur-kopi

Undersøgelser

Hvis du har symptomer på stabil hjertekrampe, vil lægen stille dig en række spørgsmål for at finde årsagen:

  • Hvad udløser dine smerter?
  • Hvad kan få dine smerter til at forsvinde?
  • Hvor ofte har du smerter?
  • Hvor svære er dine smerter?
  • Hvor længe varer dine smerter?

Lægen vil dernæst vurdere, om dine symptomer er tegn på åreforsnævring, og om der er behov for, at du bliver undersøgt eller indlagt på et hospital.

Du kan blive tilbudt videre undersøgelser for at afklare, om dine symptomer skyldes åreforsnævring i hjertet.

Undersøgelser kan være:

 

Behandling

Der er rigtig gode muligheder for behandling af stabil hjertekrampe – både medicinsk, med operation og genoptræning 

 

Medicin
Din behandling kan bestå af nitroglycerin, nitrater, betablokkere og calciumblokkere for at mindske, fjerne og forebygge anfald af hjertekrampe.

Behandling vil også bestå af kolesterolsænkende medicin og hjertemagnyl for at forebygge forværring af åreforsnævring og nedsætte risiko for blodpropper.

Snak altid med din læge, inden du stopper eller ændrer din hjertemedicin.

Læs om brugen af kosttilskud og naturlægemidler ved hjerte-kar-sygdom og behandling.

 

Operation
Anfald af stabil hjertekrampe kan mindskes eller fjernes ved at forbedre forsyningen af blod til dit hjerte. Du kan enten få lavet en ballonudvidelse (PCI) eller en bypassoperation.

Valg af operation afhænger af en række faktorer:

  • Hvor på kranspulsårerne sidder forsnævringen?
  • Hvor mange forsnævringer har du?
  • Har du andre sygdomme såsom sukkersyge?

 

Genoptræning
Behandling med operation er primært smertenedsættende. Det er derfor vigtigt, at du efterfølgende bliver henvist til genoptræning af dit hjerte – kaldet hjerterehabilitering.

Behandlingen sker på dit lokale sygehus. Den har til formål at mindske forværring af åreforsnævring ved at omlægge din livsstil eller få den rette medicin.

Kontakt din lokale hjerteafdeling, hvis du ikke har fået en indkaldelse til genoptræning.

 

Livet efter stabil hjertekrampe

Må jeg motionere?

Motion er vigtigt i behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, har det lettere ved at klare belastninger. Præcis som andre muskler i din krop. Er du i form, er mange ting lettere i hverdagen. Og det giver dig livskvalitet og velvære.

Motion er godt for din sundhed på mange måder. Og kan forebygge hjertesygdom. Så snart din læge har sagt ok for motion og træning, kan du gå i gang. Alt efter dit forløb og fysisk form vil det være godt at starte med gåture. Gerne op til 30 minutter dagligt. Er du ikke vant til at lave motion, er det vigtigt at starte roligt.

Der er normalt ikke begrænsninger for, hvor meget du må presse dit hjerte. Hvis der er begrænsninger for dig i forhold til træning, giver hospitalet dig besked om det. Sørg dog altid for at varme op og ned.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med eller vender tilbage til et fysisk aktivt liv? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler.

>> Få råd og guides til motion på vores motions-hjemmeside

 

Kost til patienter med en hjertekarsygdom 

Spis sund mad som hjertepatient for at forbedre dit sygdomsforløbSund og varieret mad kan være med til at sænke et for højt blodtryk og et forhøjet kolesteroltal 

Sund mad kan have en positiv effekt hos patienter der skal passe på overvægt eller hjælpe ved et ikke planlagt vægttab pga. fx sygdom. Sund mad for hjertet kan samtidig give mere energi og overskud.  

Få inspiration til sund mad hos Hjerteforeningen”Spis sundt”: Få gode råd til at købe, lave og spise hjertesund mad. 

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at spise hjertesundt? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler. 

 

Rygning

Når du har en hjertekarsygdom, passer du på bedst på dit hjerte ved at blive røgfri. Undgå at skade dit hjerte med rygning, og pas på passiv rygning, da røg forværrer din hjertekarsygdom.

Få hjælp til rygestop og gå en røgfri fremtid i møde ved hjælp af Stoplinien.dk, eller ring på 80 31 31 31. Prøv også appen E-kvik.

Få gode råd til, hvordan du kan leve sundere.

 

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  • Stabil hjertekrampe kaldes også for stabil angina pectoris.
  • Røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer forkortes KAG.
  • Ballonudvidelse forkortes PCI.