Apopleksi (blodprop i hjernen og hjerneblødning)

Apopleksi kaldes også slagtilfælde og er en fællesbetegnelse for blodprop i hjernen og hjerneblødning.

Hjernecellernes normale aktivitet afhænger af en konstant gennemstrømning af blod, der transporterer ilt og nærringsstoffer til hjernen. Hvis gennemstrømningen bliver mindre eller helt ophører på grund af en blødning eller en blodprop, kan cellerne holde op med at virke normalt. Hvis du kender symptomerne, er der gode muligheder for behandling.

 

Årsager

De fleste tilfælde af apopleksi skyldes en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning.

En hyppig årsag til apopleksi er åreforsnævring i de blodårer, der forsyner hjernen med blod. Når blodårerne er forsnævrede, kan der dannes blodpropper i årerne. Samtidigt har blodårerne lettere ved at revne. Det kan give anledning til hjerneblødninger.

En underlæggende årsag til apopleksi er atrieflimren, som er en rytmeforstyrrelse i hjertet. Ved atrieflimren bliver der dannet klumper af størknet blod i hjertets forkamre, som kan føres med blodet til hjernen.

En anden årsag kan være forsnævring af halspulsåren. Her kan små blodpropper løsne sig og danne nye blodpropper i hjernen.

 

Symptomer

Symptomerne afhænger af hvilke områder af hjernen, der bliver ramt. Du kan opleve:

  • Føleforstyrrelser eller lammelser i arme og ben
  • Hængende mundvig
  • Synkebesvær
  • Problemer med at danne sætninger og forstå tale
  • Problemer med koordination og balance
  • Hovedpine

Hver tredje oplever først lette symptomer, som senere kan udvikle sig til skader på hjernen. Symptomerne kan dog være så voldsomme, at du bliver bevidstløs.

Ring straks 1-1-2, hvis du oplever symptomer på apopleksi, da det kræver akut lægehjælp.

 

Undersøgelser

Når du ankommer til hospitalet, vil du få scannet din hjerne ved hjælp af en:

Hvis du har en blodprop i hjernen, vil du få lavet en ultralydsscanning af halspulsåren. Her kan lægen se, om det er en forsnævring, der kan have forårsaget blodproppen.

 

Behandling

Der er gode muligheder for behandling, hvis du får apopleksi – både med medicin, operation og genoptræning. Behandlingen skal foregå på et hospital og påbegyndes så hurtigt som muligt.

 

Medicin
Hvis du har en akut blodprop i hjernen med symptomer i op til seks timer, kan du få blodpropopløsende medicin. Hvis behandlingen lykkes, bliver proppen opløst, så der igen er fri passage for blodet.

Du kan efterfølgende blive tilbudt blodfortyndende medicin, der forebygger nye tilfælde af apopleksi.

Hvis du har forhøjet kolesterol eller forhøjet blodtryk, er det vigtigt, at du bliver behandlet med kolesterolsænkende medicin eller blodtrykssænkende medicin. Disse faktorer øger din risiko for apopleksi.

Læs om brugen af kosttilskud og naturlægemidler i forbindelse med hjerte-kar-sygdom og behandling.

 

Operation
I nogle tilfælde er det muligt at fjerne blodproppen med et tyndt kateter, der føres igennem en pulsåre op til hjernen. Behandlingen bliver taget i brug, hvis den blodprop-opløsende medicin ikke virker, eller hvis blodproppen sidder i et meget stort kar, så et stort område af hjernen er ramt.

Hvis du har en blødning i hjernen, kan du blive tilbudt operation.

Hvis du har en forsnævring på halspulsåren, som er skyld i en blodprop i hjernen, bliver forsnævringen fjernet ved en operation under lokalbedøvelse. Det mindsker risikoen for, at du får en ny blodprop.

 

Genoptræning
Genoptræning efter apopleksi starter på hospitalet. Her får du hjælp til at genoptræne lammelser og til at mindske andre symptomer, så vidt det er muligt. Jo tidligere du starter din genoptræning, desto bedre resultater får du.

I nogle tilfælde er det nødvendigt, at du bliver indlagt på et særligt center for rehabilitering for at få den rette genoptræning.

 

Livet efter apopleksi

Det er vigtigt, at du betragter motion som en del af din efterbehandling af apopleksi. Derudover kan du have gavn af at ændre din livsstil med hensyn til kost og rygning.

 

Må jeg godt motionere?
Motion betyder meget for behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, kan det lettere klare belastninger. Ligesom andre muskler i din krop. Er du i form, bliver ting oftest lettere i hverdagen. Du får bedre livskvalitet og velvære på den måde.

Motion er godt for din sundhed på flere måder. Og kan forebygge hjertesygdom. Når din læge har sagt ja til motion og træning, kan du starte. Afhængig af dit forløb og hvor god form du er i, kan du starte med gåture op til 30 minutter dagligt. Er motion uvant for dig, er det fornuftigt at starte roligt.

Normalt er der ikke begrænsninger for, hvor meget du må presse dit hjerte. Men er der begrænsninger for dig i forhold til træning, giver hospitalet dig besked om det. Du bør altid varme op og ned dog.

Ved du ikke, hvordan du kommer i gang med eller vender tilbage til et fysisk aktivt liv? Så ring til Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler.

>> Få råd og guides til motion på vores motions-hjemmeside

 

Spis sund mad for hjertet 

Når du har en hjerte-kar-sygdom, er en vigtig del af behandlingen, at du spiser sund mad for hjertetForebyg en forværring af hjerte-kar-sygdomme med den sunde madog sænk et forhøjet kolesterol eller for højt blodtryk gennem din kostStyrk samtidig også dit immunforsvar, og øg din livskvalitet. 

Få inspiration under ”Spis sundt”: Få gode råd til at købe, lave og spise hjertesund mad. 

Få mere viden og gode råd til hvordan du skal spise, hvis du har forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, synkebesvær, er småtspisende eller får blodfortyndende medicin:

Spis dig til et lavere kolesteroltal

Spis dig til et lavere blodtryk

Mad ved synkebesvær

Sådan skal du spise hvis du er småtspisende og hjertesyg 

Sådan skal du spise, når du får blodfortyndende medicin

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at spise hjertesundt? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler. 

 

Rygning

Når du har en hjertekarsygdom, er det vigtigt at undgå røg. Rygning skader nemlig dit hjerte og øger risikoen for et tilbagefald. Gennemfør et rygestop i dag, og oplev en forbedring af dit helbred.

Få hjælp til en røgfri fremtid med appen E-kvik, og find et rygestopkursus nær dig på Stoplinien.dk.

Læs om et sundere liv uden røg.

 

Ordforklaringer

Her er en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  • Apopleksi er en fællesbetegnelse for blodprop i hjernen og hjerneblødning (slagtilfælde).
  • Atrieflimren kaldes også for forkammerflimren.
  • Behandling med blodpropopløsende medicin kaldes også for trombolyse eller trombolysebehandling.