GIV LIV

Sådan kan du nudge dig til mere motion

fra

Når du skal i gang med motion, så gør det nemt og gør det enkelt. Store forkromede planer med lange og hyppige træningspas tager pusten fra enhver og holder sjældent på den lange bane. Det bliver surt og uoverskueligt. Du bliver stresset og negativ, og så løber det hele ud i sandet. Så keep it simple.

 

Rør kroppen hver dag. Vælg én enkelt sund aktivitet, som du vil gøre netop i dag. Du kan afsætte alt fra 7 - 90 minutter. Det vigtigste er at det er realistisk. Start med lidt og byg langsomt op – både i tid og intensitet. Beslut dig, mens du børster tænder om morgenen. Hvad vil jeg gøre i dag? Hvornår vil jeg gøre det? Hvor lang tid vil jeg bruge? hvor skal det foregå? Jo mere detaljeret plan, jo større sandsynlighed er der for at planen realiseres.

Forslag til aktiviteter

  • Gå, løbe eller cykle en tur
  • Hjemmetræning; kondicykel, romaskine, yoga, vægttræning, rygøvelser
  • Rengøring, græsslåning, havearbejde, renoveringsarbejde på huset
  • Boldspil, ketcherspil, dans
  • Crossfit, fitness, svømning

 

Sæt et kryds i din kalender, når aktiviteten er udført. Lav en udfordring, hvor du ser hvor mange krydser (dage) i træk, du kan komme op på. Når du først er oppe på 47 krydser i streg bliver det mere og mere surt, at bryde stimen. Dette vil hjælpe dig til at holde fast.

Vidste du?

Vidste du at daglig motion er nemmere at overholde end motion 2 x ugentlig? Daglig motion kan nemlig ikke udskydes til i morgen og når daglig motion med tiden bliver lige så naturlig som at børste tænder, er du i mål.

Læg en plan

 

Den egentlige træning er god at planlægge. Book aftalen i din mobilkalender og lad den advisere dig, når det er tid til motion. Selvom aftalen kun er med dig selv og din mobil, vil den alligevel skubbe til din samvittighed. En aftale med andre motionister eller en god ven har også god effekt på motivationen. At vide der er andre, som regner med dig, det forpligter.

Vidste du?

Vidste du at det føles værre at skulle betale 50 kr. i ”bøde” for at misse træning sammenlignet med glæden ved at få 50 kr. for at møde op?

På med tøjet

 

Tag løbetøj på fra dagens begyndelse, hvis du har besluttet dig for at løbe søndag formiddag. Når du har løbetøjet på, vil du sjældent tage det af igen, uden at have motioneret. Det kan godt være at løbeturen ikke sker straks efter morgenmaden, men på et eller andet tidspunkt i løbet af formiddagen, vil det formodentlig ske. Nu har du investeret tid og energi i at finde tøjet frem og tage det på, så kan man jo lige så godt komme afsted… - se det er løbetøjets magi!

 

At tage løbetøjet på efter arbejde og køre hjem iført løbetøj kan også anbefales.

 

Ofte er motivationen for løb mest i starten og nær slutningen af ruten. Nogle har derfor fordel af at dele løbeturen op i flere dele dvs. flere ”starter” og ”slutninger” og kan på denne måde løfte motivationen for løbeturen generelt.

 

Når nogen holder øje….

 

Helt lavpraktisk kan et ur med aktivitetsmålinger bruges som “nudge” til at blive mere aktiv i hverdagen. Det tæller dine skridt og måler hvor længe du sidder stille. Mange har glæde af sådan et ur. Du bliver opmærksom og kan sætte mål for dig selv. Uret kan også programmeres til at blinke rødt, når det er tid til bevægelse. Mange laver små konkurrencer med sig selv, ægtefællen eller en ven – hvem får gået flest skridt?

 

Hold fast i de gode vaner 

 

Foretrækker du også en aften på sofaen med Netflix fremfor at knokle i fitnesscenteret? Sådan var det også for en gruppe studerende. I et forsøg fik de studerende besked på kun at se film på de dage, hvor de havde trænet. Det kostede således en omgang træning før de måtte se film. Ved at koble en gevinst med træningen blev de studerende mere motiverede for at træne og deres tilbøjelighed til at få det gjort blev øget.  Over tid lærte hjernen, at træning udløste en belønning og træning blev en rigtig god ting. Så find ”din ting”, som du kan koble som belønning for motion.

 

Vi mennesker er designet til IKKE at motionere, men vi kan godt. Vi er programmeret til at bruge energi på at jage mad, parre os og bekæmpe fjender, men derudover vil vi helst ligge på sofaen og sparre energi. Du er derfor oppe imod hårde odds og derfor er det vigtig, at se din træning som super god gevinst. Du skal gå i gang, når du har energi, motivation og overskud på kontoen. Tilpas din krav til dig selv i en sådan grad, at der er plads til at have et liv og være menneske. Brug nudging på dig selv til at holde fast og blive ved.

 

Udfordringer gør livet interessant, at overkomme dem giver sejre, dette giver energi og appetit på livet. Så vent ikke mere, men kom i gang med din nye sunde livsstil.

BA9I4442.jpg

Rådgivning

Hvis du har spørgsmål om din hjertesygdom og kost, står vores rådgivere på Hjertelinjen klar til at hjælpe dig.

 

Ring til Hjertelinjen på 7025 0000 – man-torsdag kl. 9-16.