Valnødder

Valnødder har en sødlig og mild nøddesmag med et bittert strejf. Valnødder kendes især som ingrediens i brød, kager og tærter. Syltede smager de godt til fx ost. I det salte køkken smager et drys valnødder godt i en salat fx sammen med blåskimmelost, vendt med æbler og timian og stegt på panden som tilbehør til vildt, i postejer, i frikadeller eller i en klassisk Waldorfsalat.

Valnødder harskner og mugner særligt hurtigt, og de kan derfor med fordel opbevares i fryseren.

Cashewnødder

Cashewnødder kan købes som de er eller saltede og ristede. De serveres ofte som en snack, men indgår også i mange orientalske retter. De usaltede cashewnødder er de sundeste og de anvendes i bl.a. det thailandske og indiske køkken som drys på supper, i karryretter og til and. Cashewnødder smager også godt i mysli.

Ristes cashewnødderne på en tør pande fremhæver det smagen og gør nødderne sprøde.

Cashewnødder er som regel dyrere end andre nødder på markedet, men hos etniske grønthandlere kan de ofte købes i større mængder til en lavere pris. Det anbefales også for cashewnødder, at de opbevares i fryseren.

Pistacienødder

Pistacienødder er en kantet, og af og til, rynket lille lysegrøn nød. De fleste kender pistacienødder som saltede med skal, men de fås også usaltede uden skal. Kig efter dem hos etniske grønthandlere. I mellemøsten og efterhånden også herhjemme er usaltede pistacienødder ofte at finde i kager, desserter og konfekt og som et fint lille grønt drys på chokoladedesserter og frugtgrød.

Macadamianødder

Usaltede macadamianødder bruges som snack og i kager.

Macadamianødder er dyre og svære at opdrive. De har en eftertragtet smag, som gør dem anvendelige som snack, i chokoladekager og som drys på is eller i det salte køkken i retter med kokos, i salater, og hvor du ellers vil anvende andre nødder.

Hasselnødder

Hasselnødder kan anvendes både i både det salte og i det søde køkken – i kager og desserter. Grofthakkede hasselnødder smager godt som fyld i både grønne salater og i de grovere kål- og rodfrugtsalater, i mysli, i frikadeller eller i en hjemmelavet postej og som drys på havregryn.

Friske hasselnødder er en delikatesse, som i sæsonen bør nydes helt enkelt som et lækkert lille mellemmåltid.

For at fremhæve nøddesmagen kan du riste hasselnødderne i ovnen eller på en pande og efterfølgende eventuelt afskalle dem.

Køber du større mængder hasselnødder eller andre nødder end du lige umiddelbart får spist, så kom dem i fryseren. På frost kan nødder holde sig i ca. 1 år, og du undgår, at de bliver for gamle og harskner eller mugner.

Mandler

Mandler anvendes især til fremstilling af marcipan, i desserter, i kager, blendede til mel og til brændte, søde mandler, men mandler er også en god smagsgiver i det salte køkken. Fx består den spanske kolde suppe Ajo
Blanco af en stor del mandler. Mandler smager også godt, når de ristes gyldne på en pande – enten med hinde eller smuttede – som fyld i salater, i pesto, som drys over pasta, i grød eller på en skål havregryn.

Ud over almindelige mandler findes også bittermandler, som i meget små mængder kan fremhæve den karakteristiske mandelsmag. Bittermandler kan være svære at skaffe og anvendes i ganske små mængder, da smagen, som navnet antyder, hurtigt bliver for bitter.