GIV LIV

PLADS TIL STORE FØLELSER OG SVÆRE TANKER

AF LOTTE BUCKA • FOTO KRISTIAN BRASEN

Maja Olsen er hjertebarnsmor og tilbyder som frivillig forælder samtaler til indlagte forældre til hjertebørn.

 

Duften af friskbrygget kaffe fylder forældrekøkkenet på Rigshospitalets afdeling 4144, sengeafsnittet for børn og unge med hjerte- og lungesygdomme. Mellem skabe, komfur og køleskab tilbereder mødre og fædre mad og snakker om løst og fast og om medicin, angst og behandlinger.

 

I køkkenet kan forældrene en gang om måneden møde 34-årige Maja Olsen, der er mor til en 11-årig datter med en medfødt hjertefejl. Maja Olsen er frivillig forælder og er klar til at tale om livet som hjertebarnsmor og familie og om indlæggelser og de tanker, følelser og den frygt, der kan følge med.

 

– Det var lysten til at give noget til andre, der fik mig til at melde mig. Jeg ville gerne give noget af mig, som andre kan få glæde af. Nogle år efter min datters fødsel havde jeg fået oplevelserne så meget på afstand, at jeg kunne hjælpe andre i en lignende livssituation. Jeg har prøvet det selv, jeg har været der, jeg kender det. Derfor kan jeg sætte mig ind i forældrenes tanker og følelser og kan tale med om deres oplevelser, og de kan spejle sig i min historie, siger Maja Olsen.

 

Hun kan tilbyde andre forældre et øre, når de fx har brug for at læsse af, når de har spørgsmål, og når de er bange.

 

– Jeg har erfaret, at det er svært for andre, der ikke selv står i en situation med sygdom og ndlæggelser tæt inde på livet, helt at forstå tanker og følelser om at leve med sygdom. De forstår det i agens natur ikke helt som os, der selv går gennem det og kan genkende tankerne, angsten og spørgsmålene. Vi tilbyder som frivillige forældre et sted, hvor indlagte forældre kan tale frit om svære følelser, siger Maja Olsen.

 

Støtten gør en forskel Maja Olsen trives med at tale med forældre, også dem der blot har lyst til en uforpligtende snak, fordi de er langt fra familie og venner og nyder et afbræk i tiden på hospitalet.

 

– Det giver mig så meget at være frivillig. Jeg kan fx mærke, når forældrene kommer af med nogle svære tanker, og det er guld værd, når jeg får god respons og oplevelsen af, at jeg gør en forskel, siger Maja Olsen.

 

De er altid to frivillige forældre til stede samtidig på afdelingen, så de kan vende de snakke, de har haft.

 

Samtaler med frivillige patientstøtter er et supplement til sygeplejersker og lægers samtaler.

Patientstøtterne har tid til at lytte i en travl hverdag på hospitalerne, og de kan fortælle om egne erfaringer.

 

Pga Covid19 holder forældrestøtterne pause med at komme på hospitalet