Fem store organisationer går sammen om vigtig mission – sårbare og ældre danskere skal have pulsen op igen.

Det seneste års nedlukning af samfundet er ifølge professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen ”et kæmpe sundhedseksperiment”, og corona-pandemien har ikke været god for danskernes generelle aktivitetsniveau. Især sårbare og ældre målgrupper er prisgivet i en tid, hvor holdtræning og sociale sammenkomster fortsat kun kan foregå online eller udenfor i kulden. Partnerskabet ’Et aktivt Danmark – igen’ bestående af Ældre Sagen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Dansk Firmaidrætsforbund samt TrygFondens Center for Aktiv Sundhed (CFAS) sørger nu for, at træningen rykkes helt hjem i stuerne foran TV’et. Se nærmere på DK4 fra 2. påskedag kl. 10. ’Vi træner’ ruller med lette instruktioner over skærmen på alle hverdage i de kommende 12 uger.

Med blik for folkesundheden er det vigtigt, at vi straks vender tilbage til vores tidligere fysiske aktivitetsniveau, ligesom de danskere, der er fysisk inaktive, sårbare eller ældre, hurtigst muligt får hjælp til samt inspireres af nye måder at dyrke bevægelsen på. Netop derfor er Ældre Sagen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Dansk Firmaidrætsforbund og TrygFondens Center for Aktiv Sundhed trådt sammen i partnerskabet: Et aktivt Danmark – igen.

Visionen for partnerskabet er at skabe et passioneret fællesskab – på afstand – med motion som motor for et sundere og mere aktivt Danmark både under og efter corona-krisen.

30 TV-trænings-programmer på DK4
Med økonomisk støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen er der nu nedtælling til det første af 30 TV-trænings-programmer på DK4.

Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet er stolt over, at partnerskabet bringer træningen hjem i stuerne.

– Det kræver ikke mere end et tryk på fjernbetjeningen at deltage. Indgangsbarrieren er lav, for vi skal have alle med på motionsvognen. Det er utrolig vigtigt, at nedlukningen ikke fører til yderligere inaktivitet, som hurtigt sætter negative spor i krop og sind. CFAS’ forskning viser, at blot 14 dage med nedsat bevægelse medfører tab af muskelmasse, giver mere af det farlige fedt omkring de indre organer og forårsager udvikling af en form for prædiabetes. Samtidig giver fysisk inaktivitet dårligt humør og svækket koncentrationsevne. Men det er altså muligt at modvirke de sundhedsskadelige konsekvenser af nedlukningen ved at deltage i TV-træningen, siger Bente Klarlund Pedersen, og hun uddyber:

– Funktionel træning styrker kroppens naturlige bevægelser. Det smarte ved denne form for træning er, at man kan deltage og profitere af træningen, uanset hvem man er og uden brug af særlige redskaber. Det er især vigtigt, at udsatte målgrupper deltager. Mange er alene i denne tid, og det kan skabe både fysisk og mental usundhed. Fysisk træning modvirker stress, angst og depression samtidig med, at kroppen styrkes. Jeg er begejstret for, at vi giver danskerne denne mulighed for TV-træning. Har du ikke tid til motion i dag, skal du afsætte tid til sygdom senere.