Af Rie Jerichow og Marianne Bom

Hvad skal der til for at fastholde et vægttab? Det har antropolog, ph.d. og ekstern lektor på Institut for Antropologi på Københavns Universitet, Bodil Just Christensen, været med til at undersøge.

Forskerne fandt frem til, at mennesker, der ’instrumentaliserer’ deres spisning, opnår varige vægttab. De ’instrumentaliserer’ ved at gøre spisningen til et redskab, der kan sikre, at de ikke tager de tabte kilo på igen. ’Instrumentaliseringen’ består i, at de har lavet deres eget individuelle system for deres måltider – et system, der passer til deres hverdag og livssituation. Det er ikke nogen egentlig slankekur, men et sæt af vaner som de kan følge slavisk igennem lang tid uden at skulle træffe en masse valg i det daglige.

– Det lykkes for de her mennesker, at få spisningen til at passe til hverdagen fremfor at få hverdagen til at passe til spisningen, og det hjælper dem med at bevare vægttabet, siger Bodil Just Christensen.

I denne video kan du høre, hvordan du som sundhedsprofessionel kan bruge den nye viden i praksis.

Læs mere: Instrumentalization of Eating Improves Weight Loss Maintenance in Obesity