Af Rie Jerichow og Marianne Bom

Sådan lykkes Aalborg med rehabilitering
Nu om dage møder tre ud af fire op og gennemfører et 12 ugers specialiseret rehabiliteringsforløb i Aalborg for eksempel efter en blodprop i hjertet eller en hjerteoperation. For tre år siden kom kun hver tredje borger hele vejen igennem rehabiliteringen. Den store fremgang er sket efter en ny, fælles indsats udviklet i samarbejde mellem Aalborg Universitetshospital og Aalborg Sundhedscenter.

I denne video fortæller de ansvarlige, viceklinikchef på Klinik Hjerte-Lunge, Elisabeth Birnbaum, og leder af Aalborg Sundhedscenter, Vibeke Kræmmergaard, hvordan det lykkedes. Det begyndte som et midlertidigt projekt kaldet ’Hjerter på tværs’, som i 2017 blev gjort til et permanent tilbud til borgere med behov for specialiseret rehabilitering.

Elisabeth Birnbaum og Vibeke Kræmmergaard giver disse tre gode råd til, hvordan flere hjertepatienter fastholdes i rehabiliteringen:

  • Skab et tæt samarbejde mellem hospitalet og den kommunale rehabilitering
  • Skab tryghed for patienterne
  • Skab kontinuitet, sammenhæng og mening.

Aalborg er ikke det eneste sted i landet, der har været eller er udfordret i forhold til at fastholde hjertepatienter i rehabilitering. Ifølge Hjerteforeningens undersøgelse ’Hjertepatienters brug og oplevelse af rehabilitering’ fra 2010 deltog kun 13 procent i et fuldt rehabiliteringsforløb.

Kilde: Aalborg Universitetshospital og Aalborg Sundhedscenter

Læs mere om ’Hjerter på tværs’ i projektets afsluttende rapport her

Se kort beskrivelse af det sammenhængende rehabiliteringsforløb her

Se kort opsummering af Hjerteforeningens undersøgelse ’Hjertepatienters brug og oplevelse af rehabilitering’ her