Næsten halvdelen af alle danske hjertepatienter vælger at bruge alternativ behandling eller naturmedicin. Valget af behandler eller naturmedicin er et valg, den enkelte må tage, men Hjerteforeningen vejleder gerne med hensyn til, om et præparat eller en behandling kan give bivirkninger eller påvirke den lægeordinerede medicin eller behandling negativt. Men hvordan skal man som sundhedsprofessionel agere når man møder en hjerte-kar-patient, der anvender kosttilskud og naturlægemidler?

Dette spørgsmål rejste Professor MSO Susanne Bügel fra Institut for Idræt og Ernæring Københavns Universitet til Hjerteforeningens sundhedskonference d. 12. oktober 2016.

Susanne Bügel anbefaler, at man som sundhedsprofessionel overvejer følgende:

  • Hvis der er tale om essentielle næringsstoffer – er der så mulighed for at status er for lav?
  • Hvad er optimal dosis og er den meningsfuld?
  • Kan det aktive stof i kosttilskuddet optages?
  • Har stofferne en fysiologisk plausibel effekt?
  • Er der mulige interaktioner med den øvrige medicin patienten indtages?
  • Er der en mulig toksisk effekt?

Hun konkluderer, at langt de fleste danskere får nok af almindelige næringsstoffer, altså vitaminer og mineraler. For patienter med svære hjertesygdomme, f.eks. hjertesvigt kan man med fordel sikre at næringsstofmangler undgås ved at anbefale multivitamin og mineraltilskud. Patienter med let forhøjet kolesterol og blodtryk kan dog have positiv effekt af visse kosttilskud.

De aktive stoffer i mange planter og urter er ofte dårligt kendt og dårligt undersøgt, men kan være overordentligt bioaktive. Disse stoffer øger risikoen for gift- og/eller bivirkninger, samt interaktioner med den klassiske medicin.

Læs mere: fag-artikel skrevet på baggrund af hendes foredrag