Cirka 30 gange om året bliver en patient indlagt i Danmark med et hjerte, der er delvist lammet som reaktion på en voldsom følelsesmæssig påvirkning. Læge Thomas Emil Christensen fra Rigshospitalet fortæller her om sygdommen, der vidner om, at psykisk og fysisk sundhed hænger sammen.

Endnu ved man ikke ret meget om, hvorfor nogle – især postmenopausale kvinder – reagerer med en delvis lammelse, når hjertet påvirkes af store mængder stresshormon. Sygdommen kaldes takotsubo-kardiomyopati og kan udløses af både positive og negative livsbegivenheder.

På skanninger kan man se, at det er den nederste del af hjertet, der midlertidigt holder op med at trække sig sammen. I slutningen af systolen giver det et vaseformet billede med en forstørret venstre ventrikel. Det ligner en takotsubo, dvs. en japansk krukke, der bruges til at fange blæksprutter. Sygdommen blev beskrevet for første gang i Japan for snart 30 år siden.

I sin kommende ph.d.-afhandling beskriver læge Thomas Emil Christensen takotsubo-hjertet ud fra billeddiagnostiske undersøgelser med PET-scanner. Han har blandt andet undersøgt nerveaktivitet, sukkerstofskifte og blodgennemstrømning både i forbindelse med anfald og efterfølgende, når hjertet igen fungerer normalt.

Normalt hjerte optaget ved ventrikulografi, hvor man i forbindelse med undersøgelsen af kranspulsårerne har lagt kateter ned i venstre hjertekammer, hvorefter man har indsprøjtet kontraststof under røntgenoptagelse.

 

Tabotsuko hjerte, hvor det ses, at venstre hjertekammer har form som en vase.

Fotos: Thomas Emil Christensen, Rigshospitalet.

 

Læs mere

Artikel i European Journal of Heartfailure
’Current state of knowledge on Takotsubo syndrome: A Position Statement from the Taskforce on Takotsubo Syndrome of the Heart Failure Association of the European Society of Cardiology’

Artikel i Nature Reviews (kan downloades mod betaling)
’Epidemiology and pathophysiology of Takotsubo syndrome’

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs mere: