Hvert år fødes 450 danske børn med en hjertesygdom. Det svarer til knap én procent af alle børn. Hjertesygdom er således den medfødte lidelse, der rammer flest nyfødte.

Ud over den psykiske belastning, som børn med hjertefejl kan leve med til daglig, har en del af børnene også fysiske og psykiske følgesygdomme, der kan gøre det svært at følge med i det faglige. Det kan give sociale problemer.

Hjerteforeningen arbejder for at give børn og unge med hjertesygdomme så godt et liv som muligt blandt andet ved at oplyse, rådgive, vejlede og varetage fælles interesser for børn, unge og deres pårørende.

Hjerteforeningen tilbyder en lang række aktiviteter gennem blandt andet Børneklubben og Børnehjertefonden. Indsatserne gennemføres i udstrakt grad af frivillige fra Hjerteforeningens Børneklub. Aktiviteterne omfatter blandt andet:

  • Sociale sammenkomster, udflugter og faglige arrangementer rundt i landet, hvor hjertebørn og deres familier kan mødes.
  • Landsdækkende aktiviteter som for eksempel familiekurser med ny viden til forældrene og weekendture for søskende til hjertebørn.
  • En gruppe erfarne frivillige forældre, som lytter og deler erfaringer med nybagte forældre til et hjertebarn – primært på Børnehjerteafdelingen.
  • En lukket facebookgruppe ”Hjerteforeningens Børneklub”, hvor forældre og andre pårørende til børn med hjertesygdom kan udveksle erfaringer og dele sorger og glæder.
  • Motionsaktiviteter for hjertebørn.
  • Sorgbearbejdning og forkælelsesweekender for familier, der har mistet et hjertebarn.

Ud over aktiviteterne, der bliver arrangeret af Børneklubbens frivillige, tilbydes familierne også råd, hjælp og vejledning fra bl.a. psykolog, diætist, fysioterapeut og sygeplejerske i Hjerteforeningens Rådgivning.

Børneklubben har også tilknyttet en socialrådgiver, der hjælper familier med regler og rettigheder, så de kan få den rette støtte.

– Sundhedsplejersker og andre fagpersoner kommer i tæt kontakt med alle hjertebørn og deres familier. Derfor har de en rigtig god indgang til at fortælle om de muligheder, familierne har, for at møde ligesindede og få råd, støtte og vejledning i Hjerteforeningens mange tilbud, siger Mettine Due.

Læs om Hjerteforeningens indsats for børn og unge

Læs om Hjerteforeningens Børneklub

Læs om ’Hjertebørn i skolen’

Læs om ’Hjertebørn i dagtilbud’