Ny forskning: Endnu et forskningsprojekt påpeger en mulig sammenhæng mellem kalciumtilskud og åreforkalkning. Jo større tilskud, desto højere risiko, viser nye resultater fra amerikanske forskere.

Mange ældre tager et kalciumtilskud for eksempel at forebygge eller behandle osteoporose. Men store kalciumtilskud kan have utilsigtede sundhedsmæssige konsekvenser, viser ny forskning fra Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore.

Det amerikanske forskningsprojekt er et 10-årigt follow-up studie, som bygger på data fra flere end 2.700 deltagere, spørgeskemaer og to CT-scanninger af hver deltager. Resultaterne blev offentliggjort i oktober 2016 i The Journal of the American Heart Association.

Studiet konkluderer, at et højt indtag af total kalcium, som primært stammede fra kosten, var forbundet med en nedsat risiko åreforkalkning. Derimod kan større mængder kalciumtilskud øge risikoen for forkalkning af kranspulsårerne. Jo større tilskud, desto højere risiko.

– Flere studier har i de senere år set på sammenhængen mellem kalciumtilskud og åreforkalkning, og de når ikke alle til samme resultat. Et studie viser for eksempel, at det er underordnet, om kalcium kommer fra kosten eller fra tilskud. Hvis man indtager for meget, har det uheldige konsekvenser for karvæggen. Et andet studie viser, at hvis man tager tilskud af kalcium og vitamin D sammen – og ikke alene kalcium – forsvinder den negative effekt af kalciumtilskud, siger professor Susanne Bügel fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Varsomhed med kosttilskud
Resultaterne viser samlet, at kalcium kan have utilsigtede sundhedsmæssige konsekvenser, og at man skal være varsom med at indtage kalcium i store doser.

– Kalcium kan man for eksempel få fra kosten, hvis man drikker litervis af mælk. Man skal maksimalt drikke en halv liter mælk om dagen. Desuden bør man nok, hvis man tager tilskud med kalcium, indtage det i kombination med D-vitamin, siger hun.

Link til den videnskabelige artikel:
Calcium Intake From Diet and Supplements and the Risk of Coronary Artery Calcification and its Progression Among Older Adults: 10‐Year Follow‐up of the Multi‐Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)