Ny forskning: Mænd og kvinder reagerer ikke ens på en ICD. I forhold til mænd bliver kvinder med en indopereret hjertestøder generelt mere ængstelige, deprimerede og bekymrede, viser en stor, dansk undersøgelse, der er støttet af Hjerteforeningen.

Den avancerede pacemaker – en såkaldt ICD eller hjertestøder – der kan redde liv ved at give et elektrisk stød for at stoppe livstruende anfald af hurtig hjerterytme, påvirker i højere grad livskvaliteten i negativ retning for kvinder end for mænd.

Det viser de første resultater fra ‘DEFIB-WOMEN’-studiet, som patienter fra fem specialiserede hjerteafdelinger over hele landet har deltaget i. Resultaterne er offentliggjort i august 2016 i det amerikanske tidsskrift Pacing and Clinical Electrophysiology.

Forskerne fulgte 1766 patienter, der mellem juni 2010 og april 2013 fik indopereret en ICD for første gang. Gennemsnitsalderen var 65 år, og 19 pct. var kvinder.

Forskellene mellem de to køn er markante.
Selv om kvinderne generelt havde en ‘sundere’ klinisk profil, rapporterede de signifikant flere symptomer på angst og depression. I forhold til mænd var de også mere bekymrede for at få stød fra ICD’en.

– Disse første resultater viser, at vi i klinisk praksis skal være mere opmærksomme på, hvordan kvinder har det, efter de har fået en ICD og spørge ind til deres bekymringer,« siger professor i kardiovaskulær psykologi på Odense Universitetshospital Susanne S. Pedersen. Hun er også  institutleder på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet og hovedforfatter på den videnskabelige artikel.

Fremtidige resultater af ‘DEFIB-WOMEN’-studiet vil vise, om kønsforskellene fortsætter, når patienterne har haft ICD’en i længere tid, og om der også er forskelle mellem de to køn i forhold til komplikationer og overlevelse.

Link til den videnskabelige artikel:
Study Design and Cohort Description of DEFIB-WOMEN: A National Danish Study in Patients with an ICD.