TEMA: Mental trivsel
Flere hjertepatienter har dårligere trivsel end andre i samme alder. Mange oplever ikke at blive spurgt indtil deres mentale trivsel og får derfor ikke den hjælp, de har brug for i forbindelse med deres hjerte-kar-sygdom. En af dem er Inge Edelmann Knudsen, der har oplevet angsten på nært hold. Hun fik hjælp af psykolog Trine Lund Veile på Vejle Sygehus, der hjælper ny-diagnosticerede hjertepatienter i Region Syd.

Det handler om at slå ørene ud og lytte. Sådan forklarer Ingrid Færk, hvad hendes fornemste opgave er, når hun møder indlagte på hjerteafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Hun har altid forsøgt ikke at lade sin egen hjertesygdom styre livet, og den tanke vil hun gerne give videre til andre.

Senfølger som voksen
Giver en medfødt hjertesygdom dig større risiko for psykiske vanskeligheder, efterhånden som du vokser op? Det undersøger overlæge og professor i medfødte hjertesygdomme, Vibeke Hjortdal, sammen med sit forskerteam. Helle og René Wiemann tror på en sammenhæng. Mød dem og deres 11-årige datter Mille, som har kæmpet med udfordringer hele livet.

Alt for mange har arveligt forhøjet kolesterol uden at vide det
Vidste du, at familiær hyperkolesterolæmi, også kaldet arveligt forhøjet kolesterol, skyldes en genetisk forandring og ikke usund livsstil? Det fortæller overlæge Helle Kanstrup om i det nye nummer af Hjerteliv. Ifølge hende lever alt for mange danskere med tilstanden uden at have fået stillet diagnosen.

Klimavenlig kost
Få også 6 bud på, hvordan du spiser klimavenligt uden at gå på kompromis med hjertesundheden. Opskrifterne forener hjertesund mad med god smag og bæredygtig livsstil.

God læselyst.

 

Læs Hjerteliv nr. 4 her.