Klik på billedet eller her for at læse Hjerteliv

INDHOLD

HJERTELIVET 

 • Vi lever med hjertesygdom (s. 9)
  Årligt rammes mere end 55.000 danskere af hjerte-kar-sygdom. I alt lever omkring 469.000 personer som hjerte-kar-patienter i Danmark. Nogle har store indgreb bag sig, men lever godt og stærkt i dag. Andre er måneder og år om at finde sig til rette – både fysisk og psykisk – efter en diagnose. Og for nogle er hverdagen en kamp – mod
  medicin, mod kommunen og mod kroppen
 • Karina Sørensen, 45 år, Vejle. “Jeg føler, jeg har mistet kontrollen” (s. 10-11)
  Jeg er simpelthen så træt hele tiden. Når jeg kommer hjem fra vagt, så ryger jeg direkte hen på sofaen – det må jeg nok indrømme. Jeg har intet overskud til min træning, og det er jo en ond cirkel, for når jeg ikke får trænet, så går det ud over mit hjerte.
 • Henrik Christensen, 53 år, Vodskov. “Det her er bonustid” (s. 12-13)
  I 2011 henvendte jeg mig til min læge med noget, jeg troede, var kold lungebetændelse. Han kunne høre en hvislen, som viste sig at være min aortaklap, som var utæt, og jeg fik at vide, at den skulle opereres på et tidspunkt. Jeg har aldrig haft noget med hjertet før, så jeg var helt uforberedt. Også fordi jeg var i rigtig god form og altid har dyrket meget motion. Bl.a. har jeg løbet meget, sejlet havkajak, svømmet, cyklet og klatret.
 • Mikkel Thorslund Rosendahl, 27 år, Amager. “Jeg har været nervøs for at give sygdommen videre” (s. 14-15)
  Jeg faldt om første gang i marts 2013, hvor jeg fik et hjertestop under en håndboldkamp. Jeg var 22 år, og der havde ingenting været op til. Jeg var jo helt rask og normal og ja, fuldstændig som alle andre.
 • “Hans”, 59 år, Hovedstaden.  “Jeg holder min sygdom skjult” (s. 16-17)
  For omkring to år siden begyndte jeg at få symptomer på stress og depression. Der var på det tidspunkt store omstruktureringer på min arbejdsplads. Jeg følte mig ikke særlig presset af det, men jeg måtte erkende, at jeg var for træt og uden energi til at udføre det arbejde, jeg tidligere havde været i stand til. Min læge stillede diagnosen stress og depression, og efter et længere sygdomsforløb blev jeg fyret. Jeg forsøgte senere at genoptage arbejdet på en ny arbejdsplads, men mærkede meget hurtigt, at det ikke gik, så jeg sagde selv op.

FORSKNING – PRÆHOSPITAL INDSATS

 • Blodprøve i ambulancen skal sikre hurtigere behandling af blodpropper (s. 18-19)
  I dag bliver patienter med en mindre blodprop i hjertet kørt til det lokale sygehus og først efter flere dage overført til behandling på et hjertecenter. Hjerteforeningen har givet 3,1 mio. kr. til et nationalt forskningsprojekt, som skal undersøge, om en blodprøveanalyse i ambulancen kan optimere behandlingen og sikre større overlevelse.

GIV LIV – ÅRETS HJERTEREDDER

 • Hvem skal være Årets hjerteredder 2018? (s. 20)
  Kender du en, der har reddet liv? Måske endda dit liv?
  Nu kan du indstille vedkommende til prisen som Årets hjerteredder 2018. Hvert år hylder Hjerteforeningen hjertereddere, som er personer, der han handlet hurtigt og korrekt og ydet livreddende førstehjælp på en person, der fik hjertestop.

 HEARTFACTS 

GIV LIV – KURSUS FOR GRUPPER

HJERTELINJEN

 • Uventet hjælp (s. 23)
  En 52-årig mand kontakter rådgivningen med sin historie, som han mener, at andre kan få gavn af: Det hele startede med en hjerteklapoperation.
 • Føler sig alene (s. 23)
  Anna kommer ind til samtale i rådgivningen. Hun er 70 år og blev for to måneder siden bypassopereret. Hendes operation er forløbet godt, og hun smiler og viser mig sit operationsar langs brystbenet.

NY AMBASSADØR – DAHL PÅ HACK

 • Søren Dahl: “Se folk i øjnene, og vis dem, at du ser dem” (s. 24)
  Han har hjertesygdom i familien og ved godt, at flere grønsager og daglige gåture er godt for helbredet. Men det, der virkelig betyder noget for Søren Dahl, er at bruge hjertet som symbol på fællesskab og samhørighed. Det er han forpligtet til, mener han. Nu er den populære radiovært ny ambassadør for Hjerteforeningen,

 ARV –  SÅDAN GØR DU

 • Testamenteskole (s. 25)
  Kun ved at oprette et testamente bestemmer du selv, hvordan arven efter dig skal fordeles. Her er gode råd til, hvordan du opretter testamente, og hvilke overvejelser du bør gøre dig inden. Velkommen til tredje og sidste del af Testamenteskolen.
 • Sådan opretter du et testamente (s. 26)
  Det at oprette eller ændre et testamente er slet ikke så svært og slet ikke med hjælp fra en advokat. Sådan forbereder du dig.
 • Hvilke spørgsmål stiller advokaten? (s. 27)
  Hvis du på forhånd har forberedt dig på de spørgsmål, som en advokat typisk vil stille, er det i langt de fleste tilfælde ganske enkelt og ligetil for en advokat at oprette dit testamente.

24-TIMERSRÆS – PÅ HJUL FOR HJERTESAGEN

BEHANDLING – STORE FREMSKRIDT

 • Fremtidens hjertebehandlinger er pesonlige (s. 30-31)
  Fremtiden byder på teknologiske og medicinske fremskridt, der vil løfte diagnostik og behandling af hjerte-kar-sygdomme til helt nye niveauer. Flere patientgrupper vil kunne kureres helt, fortæller forskere og læger fra landets hospitaler.

DERFOR FORSKER JEG – OMEGA-3 FRA PLANTER

 • Christian Sørensen Bork, læge, ph.d.-studerende på Kardiologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital (s. 32-33)
  Christian Sørensen Bork er læge og aktuelt ph.d.-studerende på Kardiologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital. Han har modtaget 1.092.000 kr. fra Hjerteforeningen til sit forskningsprojekt om, hvorvidt omega-3 fedtsyren alphalinolensyre fra planter reducerer risikoen for åreforkalkningssygdom. Projektet bruger data fra den store danske befolkningsundersøgelse ’Kost, Kræft og Helbred’ hvor der i perioden 1993-97 blev indsamlet detaljerede informationer om kost og livsstil samt taget fedtvævsbiopsier fra 57.000 danskere i alderen 50-64 år. Projektet løber frem til september 2019.

IMPULS – FRIVILLIG FOR HJERTET

 • “Vi kan se, det giver mening, det vi gør” (s. 34-35)
  Hver onsdag aften sidder to frivillige forældre fra Hjerteforeningen klar til at tale med indlagte hjertebarnsfamilier i Familiehuset på Skejby Sygehus.
 • Fotoreportage: En rigtig god dag (s. 36-37)
  Dorte Nielsen fra Hvidovre var for anden gang frivillig til ECCO Walkathon, da 13.000 par fødder bevægede sig igennem et solskinsramt København 10. september.
 • Fra fire til 15 timer: Mere frivillighed til efterlønnere (s. 38)
  Stå for en ugentlig travetur i lokalområdet, skab glade og sunde madfællesskaber eller hjælp til, så regnskaberne for lokale aktiviteter er på rette spor. Mulighederne for det frivillige
  engagement er mange i Hjerteforeningen.

OPSKRIFTER – BRUNCH MED FAMILIE OG VENNER

HJERTEFORENINGENS SAMARBEJDSPARTNERE: GUIDE 

SHOP (s. 48-49)

TELEFON- OG ADRESSELISTE (s. 50)

LEDER

NOTER 

FAKTA