Hvad er et hjertestop egentlig? Hvorfor opstår det, og hvorfor nytter det at yde førstehjælp, hvis hjertet egentlig er holdt op med at slå? Få svarene her og lær den vigtigste regel: Gør noget for hjertet, når du er vidne til et hjertestop

 

De fleste hjertestop kommer som følge af en blodprop i hjertet eller i kranspulsårerne, et såkaldt hjerteanfald. Ved et hjerteanfald beskadiges musklen i hjertet, og det kan udvikle sig til et hjertestop.

I andre tilfælde skyldes hjertestoppet forstyrrelser i hjertets rytme. I nogle tilfælde kan hjertet slå så hurtigt, at det ikke kan pumpe blodet rundt. Det kaldes hjertekammerflimren. Pumpefunktionen virker ikke, men den elektriske aktivitet i hjertet kører med 300-400 slag i minuttet. Populært sagt kan man sige, at det skyldes, at den elektriske aktivitet i hjertet er kortsluttet.

Hos yngre mennesker er en almindelig årsag til hjertestop hypertrofisk kardiomyopati. Denne sygdom er ofte arvelig. Andre former for kardiomyopati kan også medføre en kortslutning af hjertets elektriske system.

 

Sådan reagerer hjertet

Ved et hjertestop pumper hjertet ikke mere blodet rundt i kroppen. Det betyder, at kroppens organer ikke får ilt og begynder at tage skade.

De fleste personer vil få varige skader eller dø, hvis ikke de får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter 4-6 minutter begynder hjernen at dø. For hvert minut, der går, uden basal førstehjælp, reduceres chancen for at overleve med 7-10 procent. Går der 10 minutter, inden hjælpen kommer frem, overlever kun ganske få.

Omvendt stiger chancen for at overleve et hjertestop ca. tre gange, hvis nogen i nærheden kan yde førstehjælp, indtil ambulancen med det nødvendige genoplivningsudstyr når frem. Tiden er altså knap ved et hjertestop og risikoen for at dø er høj, hvis ikke hjælpen sættes i gang inden for cirka ti minutter.

 

Gode links, hvor du kan læse mere

LÆR: Få den mest basale og vigtige viden om hjertet 

TEST: Tag vores test om hjertestop og genoplivning

SPØRGSMÅL OG SVAR: Få spørgsmål og svar om genoplivning

HJERTESTARTER. Køb en hjertestarter og red liv

Lær at træde til, når det gælder

Besøg vores hjemmeside hjerteredder.dk og lær om, hvad du kan gøre, hvis du er ude for, at en person får hjertestop. Få et gratis hjerteredderkursus – 30 minutters intro til genoplivning.

BESØG HJERTEREDDER.DK

 

 

Vil du støtte hjertesagen?

Deltag i Mikael indsamling til hjertesagen ved at give et bidrag.

STØT HJERTESAGEN