Af Børnehjertelinjens psykolog Tina Månsson Sloth
Rigtig mange har svært ved at tage imod – eller række ud efter hjælp, både hjælp af praktisk karakter og hjælp til det mere personlige i form af trøst, omsorg og opbakning. Det gælder både i forhold til hjælp fra familie og venner, men også hjælp fra professionelle. Vi oplever fx her på Børnehjertelinjen, at mange synes, det er svært at skulle ringe op og søge hjælp til deres situation.
Årsagerne kan være mange, men ofte handler det om, at man ikke vil være til besvær, eller man oplever det som et svaghedstegn ikke at kunne klare det hele selv. Det kan også være, man er vant til at være i hjælper-rollen, og det derfor føles forkert at træde over i rollen som den, der har behov for hjælp. Nogle har også dårlige erfaringer med sig i bagagen og er blevet afvist, da de vovede at række ud.
Men evnen til at kunne tage imod hjælp er helt central i et menneskeliv, og ikke mindst, hvis man har et hjertebarn. Det kræver en landsby at opfostre et barn, siger et afrikansk ordsprog. Tænk så på, hvad det må kræve at opfostre et hjertebarn!
Hvis du også synes, det er svært at bede om – eller tage imod hjælp, så håber jeg, at nogle af rådene herunder kan inspirere dig:
- Husk, at vi mennesker ikke er skabt til at skulle klare alting selv
Det er det mest naturlige i verden at tage imod hjælp. Den udveksling, der finder sted imellem mennesker, må du gerne deltage i PÅ BEGGE SIDER, både som den der hjælper og den, der får hjælp.
- Tro ikke på historierne om, at det er et svaghedstegn at bede om hjælp
Det er faktisk det stik modsatte. At kunne bede om hjælp er en sund mestringsstrategi, som er vigtig at have med sig i værktøjskassen sammen med de andre strategier, som livet kræver.
- Når du tager imod hjælp, giver du samtidig noget tilbage
Du giver tillid til den anden part. Du viser dem, der hjælper, at de er vigtige i dit liv, at du har brug for dem, og at de har værdi. Vi mennesker kan godt lide at kunne hjælpe andre, fordi det føles godt at kunne bidrage. Hvis du kun vil hjælpe og ikke hjælpes, giver du ikke andre muligheden for at få den oplevelse sammen med dig.
- Vores evne til at kunne tage imod hjælp handler ofte om mønstre fra barndommen.
Måske var der forhold, da du voksede op, der fortalte dig, at det var bedst at klare alting selv. Men dit liv er anderledes nu, og omstændighederne er nye. Lad ikke forhold fra din fortid holde dig fra at have et sundt forhold til at modtage hjælp i dag.
- Hvorfor skal vi klare det personlige og følelsesmæssige selv?
Vi kan have særligt svært ved at tage imod hjælp, når det handler om noget personligt eller følelsesmæssigt. Men hvorfor er vi blevet bildt ind, at netop på de områder, bør vi klare os selv? Prøv at tænke på, hvor naturligt det er for os, at søge hjælp, hvis bilen er i stykker, vaskemaskinen ikke virker, eller hvis vi får ondt i en tand. Vi kræver ikke, at vi bare skal klare det selv, men opsøger mekaniker, vaskemaskinereparatør og tandlæge. Prøv at overføre den indstilling til det personlige område.
- Vær et forbillede for dine børn
Hvis du kaster dig ud i at bede mere om hjælp, så klap dig selv på skulderen! Forandring på dette område er krævende men det hele værd. Og du bliver en god rollemodel for dine børn. Vil du ikke ønske, at de lærer at kunne tage imod hjælp?
- Ring eller skriv til os på Børnehjertelinjen
- Rådgivningslinjen er skabt til dig, der har et hjertebarn, så tillad dig at bruge den. Ingen problemer er for store eller små, så hold dig ikke tilbage. Ring eller skriv. Vi har god tid til at tale med dig. Ring til Børnehjertelinjen på tlf. 7025 0000.
Læs mere om Børnehjertelinjen her
Brug Hjerteforeningens forælderstøtter
Forælderstøtter tilbyder medmenneskelige samtaler med afsæt i egne erfaringer. De har en helt særlig og umiddelbar forståelse for den situation, du er i, og kan frem for alt lytte og dele erfaringer med dig på en praktisk og respektfuld måde. Book en samtale her: https://hjerteforeningen.dk/foraelderstoette/book-foraeldrestoette/