I Danmark skelner man mellem naturlægemidler og kosttilskud. Naturlægemidler sammen med stærke vitaminer og mineraler betragtes som lægemidler, der skal godkendes og registreres af Lægemiddelstyrelsen, før de må forhandles. Kosttilskud er produkter, som reguleres af Fødevarestyrelsen.

Det er to forskellige lovgivninger, der regulerer naturmedicin og kosttilskud, henholdsvis Lægemiddelloven og Fødevareloven. I praksis er den store forskel myndighedernes godkendelse af og kontrol med produktet, samt hvad producenterne må skrive, det kan bruges til.

Kravene til dokumentation er størst blandt naturlægemidler og stærke vitamin- og mineralpræparater og mindst blandt kosttilskud.

Naturlægemidler

Naturlægemidler er lægemidler, som indeholder stoffer, der forekommer i naturen enten i plante- eller dyreriget. De hører under Lægemiddellovgivningen og skal godkendes af Lægemiddelstyrelsen.

Naturlægemidler benyttes typisk til at forebygge og behandle lettere sygdomme, og derfor skal deres effekt også dokumenteres. Eksempler på produkter er: Aloe vera, fiskeolier, Q10, ginkgo biloba, ingefær og hvidløg.

Stærke vitamin- og mineralpræparater er lægemidler, der indeholder højere doser af vitaminer og mineraler end det anbefalede daglige indtag. De hører under Lægemiddellovgivningen og skal godkendes af Lægemiddelstyrelsen, og effekten skal dokumenteres.

Stærke vitamin- og mineralpræparater benyttes typisk til at forebygge eller behandle vitamin- og mineralmangel. C- og B-vitaminpræparater, calcium- og jernprodukter er eksempler på lægemidler i denne kategori.

 Læs mere om naturlægemidler på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside

Kosttilskud

Kosttilskud er ikke lægemidler. Kosttilskud er et supplement til kosten i form af vitaminer, mineraler, urter eller andet. Kosttilskud hører under Fødevarelovgivningen og skal registreres i Fødevarestyrelsen.

Læs mere om kosttilskud på Fødevarestyrelsens hjemmeside