Ustabil angina pectoris (ustabil hjertekrampe)

Ustabil hjertekrampe (ustabil angina pectoris) er kendetegnet ved uregelmæssige og uforudsigelige smerter i brystet, der opstår forskellige situationer.

 

Ustabil hjertekrampe er svær smerte eller ubehag i brystet, der kan opstå pludseligt ved både fysisk aktivitet og i hvile. Tilstanden skyldes meget tætte forsnævringer eller en sammenklumpning af blodplader i en kranspulsåre, og symptomerne ligner dem, man ser ved en blodprop i hjertet. Hvis du får den rette behandling, kan du blive helt rask og undgå skader på hjertet.

 

Årsager

Årsagen til ustabil hjertekrampe kan være meget tætte forsnævringer som medfører nedsat iltforsyning til hjertemusklen. Ustabil hjertekrampe kan også forårsages af en sammenklumpning af blodplader, som næsten lukker for gennemstrømning af blod i en kranspulsåre. Klumpen opstår, når der går hul på en forsnævring inde i en kranspulsåre. Blodpladerne vil forsøge at udbedre skaden, men klumper sig sammen til en prop af blod, så blodkarret næsten bliver blokeret.

 

Symptomer

Symptomerne på ustabil hjertekrampe er smerter, ubehag og trykken i brystet. De opstår typisk i hvile eller ved let anstrengelse og varer som regel i mere end fem minutter. Mange beskriver smerterne, som om en sten ligger på brystet.

Du kan yderligere opleve:

  • Smerte i arme
  • Smerte i hals
  • Smerte i kæbe

Du kan opleve, at smerterne gradvis bliver værre og varer i flere timer med en række symptomer til følge:

  • Mathed
  • Kvalme
  • Opkast
  • Åndenød
  • Svimmelhed
  • Besvimelse
  • Klamsved
  • Dødsangst

Ring straks 1-1-2, hvis du oplever symptomer på ustabil hjertekrampe. Du må ikke selv køre til skadestuen, da du kan blive dårlig undervejs.

 

Undersøgelser

Det kan være svært at skelne mellem ustabil hjertekrampe og en lille blodprop i hjertet. Det betyder, at du ved symptomer skal indlægges akut på sygehuset og undersøges på samme måde som ved en mindre blodprop i hjertet.

Undersøgelserne består af:

Det er blodprøven, der afgør, om du har ustabil hjertekrampe eller en lille blodprop i hjertet. Lægen måler mængden af en række stoffer, der findes i hjertet og kun bliver frigivet til blodet, når der er skade på hjertemuskulaturen. Hvis der ikke er forhøjet indhold af disse stoffer i dit blod, er der tale om ustabil hjertekrampe.

 

Behandling

Der er gode muligheder for behandling af ustabil hjertekrampe – både medicinsk, med operation og genoptræning.

 

Medicin
Medicinsk behandling har til formål at behandle og fjerne symptomer på hjertekrampe samt forebygge en blodprop i hjertet.

Til behandling af hjertekrampe kan du få nitroglycerin, betablokkere og calciumblokkere, der nedsætter smerte og forebygger anfald.

Til forebyggelse af blodprop i hjertet kan du blive tilbudt blodfortyndende medicin og kolesterolsænkende medicin. Yderligere behandling afhænger af, om du har forhøjet blodtryk.

Du skal typisk være indlagt på hospitalet i nogle dage, og som regel indtil du har fået lavet en røntgen af kranspulsårerne (KAG). Mens du er indlagt, vil du få overvåget din hjerterytme.

Læs om brugen af kosttilskud og naturlægemidler ved hjerte-kar-sygdom og behandling.

 

Operation
Du kan få fjernet eller mindsket anfald af ustabil hjertekrampe ved at forbedre forsyningen af blod til dit hjerte. Det gøres ved en ballonudvidelse (PCI) med indsættelse af stent eller bypassoperation.

Valg af den ene eller anden operation afhænger af:

  • Hvor på kranspulsårerne forsnævringerne sidder
  • Hvor mange forsnævringer du har
  • Om du har andre sygdomme såsom sukkersyge

 

Genoptræning
Efter behandling af ustabil hjertekrampe og eventuelt blodprop i hjertet har du krav på at få lavet en plan for genoptræning af dit hjerte. Inden du bliver afsluttet fra hospitalet, er det vigtigt, at du bliver informeret om:

  • Din medicin og kontrol af risikofaktorer
  • Tilbud om rygestop
  • Tilbud om fysisk træning
  • Tilbud om kostvejledning
  • Tilbud om holdundervisning i livet efter en blodprop
  • Tilbud om støtte til at klare job og økonomi
  • Tilbud om psykisk støtte

 

Livet efter ustabil hjertekrampe

Må jeg motionere?

Motion er vigtigt i behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, har det lettere ved at klare belastninger. Præcis som andre muskler i din krop. Er du i form, er mange ting lettere i hverdagen. Og det giver dig livskvalitet og velvære.

Motion er godt for din sundhed på mange måder. Og kan forebygge hjertesygdom. Så snart din læge har sagt ok for motion og træning, kan du gå i gang. Alt efter dit forløb og fysisk form vil det være godt at starte med gåture. Gerne op til 30 minutter dagligt. Er du ikke vant til at lave motion, er det vigtigt at starte roligt.

Der er normalt ikke begrænsninger for, hvor meget du må presse dit hjerte. Hvis der er begrænsninger for dig i forhold til træning, giver hospitalet dig besked om det. Sørg dog altid for at varme op og ned.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med eller vender tilbage til et fysisk aktivt liv? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler.

>> Få råd og guides til motion på vores motions-hjemmeside

 

Kost til patienter med en hjertekarsygdom 

Spis sund mad som hjertepatient for at forbedre dit sygdomsforløbSund og varieret mad kan være med til at sænke et for højt blodtryk og et forhøjet kolesteroltal 

Sund mad kan have en positiv effekt hos patienter der skal passe på overvægt eller hjælpe ved et ikke planlagt vægttab pga. fx sygdom. Sund mad for hjertet kan samtidig give mere energi og overskud.  

Få inspiration til sund mad hos Hjerteforeningen”Spis sundt”: Få gode råd til at købe, lave og spise hjertesund mad.

Se også hvordan du kan spise dig til et lavere kolesteroltal eller hvordan du skal spise hvis du får blodfortyndende medicin.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at spise hjertesundt? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler. 

 

Rygning

Rygning har en alvorlig effekt på hjertet, og det er derfor vigtigt at være røgfri og undgå passiv rygning, når du har en hjertekarsygdom.

Find hjælp til rygestop med et rygestopkursus på Stoplinien.dk, eller ring til os på 80 31 31 31. Hent også appen E-kvik, og få gratis hjælp.

Læs om rygnings effekt på dit hjerte.

 

Ordforklaringer

Få en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefagligt udtryk eller forkortelse.

  • Ustabil hjertekrampe kaldes også for ustabil angina pectoris.
  • Blodprop i hjertet kaldes også akut myokardieinfarkt eller forkortet AMI.
  • Et elektrokardiogram kaldes også for hjertekardiogram eller forkortet EKG.
  • Røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer forkortes KAG.
  • En ultralydsskanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.
  • Ballonudvidelse med indsættelse af stent forkortes PCI.